Augusztus 23-án, hajnali 4 órakor támadást indítottak a Donyecki Népi Milícia erői az orosz-ukrán határ melletti Novoazovszk tágabb térségében, ahol két ukrán ellenőrzőpontra mértek váratlan csapást. A tengerparti Sedovo és Kolodne települések a felkelők kezére kerültek, állítólag a közeli határátkelőhellyel együtt. A Donyecki Népi Köztársaság vezérkara szerint az akcióban résztvevő egységei szinte ellenállás nélkül tudtak a határ mentén manőverezve a tengermellékre megérkezni és ott akcióba lépni. Ugyanis az ukrán hadsereg erőinek nagy részét a támadó műveletek megerősítésére veti be és már nem beszélhetünk mindenütt egységes frontvonalról. Amvroszijvka várostól délre már alig találkozni ukrán erőkkel, a következő nagyobb, Kijevhez hű katonai egységek Mariupol városának körzetében találhatóak.
Amennyiben nem tudják tartani állásaikat a milícia csapatai a tengermelléken, akkor is jelentős zavart okoztak a kijevi junta hátországában. Ellenben, ha mégis kitartanak, akkor megfelelő hídfőt alakíthatnak ki egy Mariupol irányába történő jövőbeni támadáshoz.
Az egyre sűrűsödő, felkelők által elkövetett partizántámadások és a hátországot veszélyeztető katonai akciók mind az ukrán haderő kimerülésének és időszakos meggyengülésének jeleit mutatják.



Tűzharc a tengerparti Sedovo környékén