Nagy-Britannia kelet-európai fegyvereket szállít az Iszlám Állam nevű szélsőséges milíciával harcoló iraki kurdoknak – közölte a The Sunday Timesnak írt cikkében Philip Hammond brit külügyminiszter.

Hammond cikke szerint a brit kormány már elkezdte az iraki kurd közösség fegyveres ereje, vagyis a pesmergák segélyezését. A kurd erőknek brit katonai repülőgépek már vittek felszerelést, és Nagy-Britannia a továbbiakban kelet-európai muníciót és fegyverzetet kíván szállítani a pesmergáknak – áll Hammond írásában.
A külügyminiszter szerint azért esett London választása kelet-európai hadfelszerelésre, mert a kurd erők e fegyvereket “már ismerik”.
Hammond cikkében nem szerepel, hogy a kormány honnan és miként juttat kelet-európai fegyvereket a kurdoknak. A The Sunday Times azonban úgy értesült, hogy a fegyverekért egy brit katonai szállítógép megy “egy meg nem nevezett” kelet-európai országba, és onnan viszi a hadianyagot Irakba.
Ez jelentheti akár azt is, hogy a brit gépek azt a fegyverszállítmányt viszik Irakba, amelynek ingyenes átadásáról a héten döntött a magyar kormány. A kormányhatározat szerint csaknem hatmillió lőszer, töltény és különböző lövedéknek az iraki kormány részére történő ingyenes átadására utasította a miniszterelnök a honvédelmi minisztert. A lőszerek nagy része AK-47-es gépkarabélyba való.
Nos persze, hogy az irakiak ismerik a kelet-európai fegyvereket, – ráadásul a magyar harceszközöket is, – hiszen történtek már magyar fegyverszállítások Irakba.
Többek között nehézfegyvereket, T-72-es harckocsikat ajándékozott 2005-ben, a Juhász Ferenc vezette Magyar Honvédség, – amerikai közvetítéssel, – az Iraki Hadsereg 9. Gépesített hadosztályának. – Jól látja,kedves olvasó: ajándékozták. – éspedig 77-et.
Melyekkel aztán így parádéztak az irakiak:
Az Iraki 9. gépesített hadosztály - felújított magyar t-72-es harckocsijai 2005-ben.
Az Iraki 9. gépesített hadosztály – felújított magyar t-72-es harckocsijai 2005-ben.
Nem lennénk meglepve, ha hirtelen ismét feltűnne Irakban egy új szállítmány magyar T-72-es, (bár azokat nem lehet cargóval röptetni, azoknak vasúti szállítás kell). – De az “irakiak ezt már úgyis ismerik”, még a kurdok is, – s végre a jó ügy érdekében használhatnák ezeket a nehéz harceszközöket, – az IÁ iszlamista terroristái ellen.
És, hogy mellesleg talán védjék, vagy visszaszerezzék mind a nyugati érdekeltségű, mind a magyar (MOL) olajmezőket Kurdisztánban, vagy Közép-Irakban. (De ez persze csak feltételezés részünkről : )
A legfrissebb hírek szerint viszont, Erbílért, a kurdok fővárosáért komoly ütközet folyik az iszlamista terroristákkal, – ami viszont már nem feltételezés. Mint ahogy az sem: – A Mol 2014. június 1-én nyitotta meg új regionális irodáját Erbílben, Kurdisztán fővárosában.
Források: MTI – Origó – Murdoch Online – Defend America – Euronews