A balti országok és Lengyelország bejelentette, egy olyan dokumentum aláírására van szükség a következő - szeptemberi - NATO csúcstalálkozón, amely kimondja, hogy az Európába telepített amerikai rakétarendszer bevethető Oroszország ellen.
Az Egyesült Államok "támogatja" a felvetést (valójában Washington hozta előtérbe azt), de a hírek szerint a következő NATO-csúcs résztvevőinek többsége nem támogatja az Oroszország elleni fellépést. A német Der Spiegel szerint az amerikai rakétarendszer Oroszország elleni bevetésének gondolata a balti országoktól és Lengyelországtól származik, vagyis a nyugati média megpróbálja úgy tálalni az ellenséges fellépést, mintha az nem az amerikai külpolitika egyik elsődleges célja lenne, hanem kisebb, jelentéktelen országok lennének valós fenyegetettség-érzésben.
A jelentések szerint a következő NATO csúcstalálkozón a tagállamok küldöttei véglegesíthetik a dokumentumot, arra hivatkozva, hogy az ukrán helyzet más térségi államok biztonságát is veszélyezteti. Ugyanakkor a Der Spiegel azt is kifejti, hogy a tagállamok többsége - köztük Németország is - ellenzi a felvetést, amit Moszkva eleni provokációnak neveznek.
Korábban a NATO vezetői bizonygatták, hogy az Európába telepített rakétarendszer nem irányul és a jövőben sem fog Moszkva ellen irányulni. A nyugati országok Iránra hivatkozva erőltették az amerikai fegyverek Kelet-Európába telepítését, mondván, hogy erre a térségi országok védelme miatt van szükség.
Azonban áprilisban a Pentagon megszüntetett minden, Moszkvával folytatott párbeszédet az Európába telepített rakétarendszerről. Washington célja mindvégig Oroszország bekerítése volt, hogy az ország védelmét megtörve megszerezhessék annak természeti kincseit. A NATO következő csúcstalálkozóját szeptember 4-5-én Walesben tartják. Az orosz katonai szakértők számításai szerint a NATO két év múlva lesz olyan pozícióban, hogy nyílt katonai offenzívát kezdhet Oroszország ellen.
Amerikai rakétarendszer Oroszország körül - Kelet-Európa csak eszköz
Ennek a nyugati előrenyomulásnak része az "ukrán konfliktus", melynek során a nyugati országok fegyveres puccsal eltávolították a demokratikus úton megválasztott legitim kormányt, hogy helyére saját embereiket ültessék, akik a legitim kormány és államfő helyett aláírják Ukrajna európai uniós és NATO tagságát. Washington így Ukrajna "védelmére" hivatkozva közvetlen az orosz határ mellé telepítené a csapásmérő erőt, felkészülvén a nyílt katonai fellépésre Moszkva ellen.

http://www.hidfo.net/2014/08/24/hivatalos-nato-oroszorszag-ellen-forditja-az-europai-raketarendszert