Petro Porosenko ukrán elnök visszavonta a fegyvernyugvásról szóló megállapodás demarkációs vonalra vonatkozó részét és újabb offenzíva elrendelésére készül - ezt a Donyecki Népi Köztársaság miniszterelnök-helyettese, Andrej Purgin nyilatkozta tegnap. Véleménye szerint ez annyit jelent, hogy nem napok, hanem akár órák kérdése lehet az újabb ukrán offenzíva.
Egyelőre ukrán oldalról még nem erősítették meg, de ennek oka lehet az is, hogy ha ezt az ukrán kormány bejelenti, az egyet jelent az offenzíva kezdetével is. A hírt azonban alátámasztani látszik az a tény, hogy a határvonal közelében jelentősen megnőtt az ukrán támadások száma, és a sokkal sűrűbb lett a katonai forgalom a határvonal irányába. Heves harcok robbantak ki Debalcevóban. A város északi részén milicisták és ukrán katonák vívnak tűzpárbajt a házak közt. Az ukránok tartani akarják a közelben telepített rakétás egységek állásait. Horlivka településen az ukránok páncélos erőkkel próbáltak betörni, de miután két tankot kilőttek a DNK katonái, visszavonultak. A Donyeck környéki falvakat egész nap és egész éjjel lőtte az ukrán tüzérség. Több helyen gyújtóbombákat lőttek a házakra. Lőtték a donyecki reptér régi terminálja környékét is, azt feltételezve, hogy a milicisták megpróbálnak bejutni a romok közé. Zacsevó faluban egy 10 fős milicista csoport verte vissza az ukrán páncélozott csapatszállítók behatolását. Két járművet kilőttek, egyet pedig zsákmányoltak a közelharcban.
Gotovóban és Mariupol mellett az éjszaka folyamán szintén támadtak az ukrán katonák. Mindkét helyet több órái tartó lövöldözés után visszavonultak a kiindulási pontokra. Luganszktól észak-nyugatra folynak harcok. A "Bahmutka" néven elhíresült összecsapás után, amiben egy jelentős konvojt semmisítettek meg a milicisták a Luganszkot és Szeverodonyecket összekötő főútvonalon, most több katlanba szorult kisebb ukrán egység harcol a DNK harcosaival. Ezen az útvonalon akart az ukrán hadsereg felvonulni Luganszk ellen, de vesztükbe meneteltek. Ebben a körzetben több településen is folynak a harcok.
A DNK területe felett folyamatosan repülnek ukrán repülőgépek, valószínűleg felderítő repüléseket folytatnak. Több irányból, így Odesszából, Szlavjanszkból, Harkovból jelentettek a DNK területe felé haladó páncélosokat.


http://www.hidfo.net/2014/11/01/porosenko-nincs-beke