Az Egyesült Államok diplomáciai offenzívát indított annak érdekében, hogy megállítsa a MOL-t abban, hogy a magyar olajtársaság a horvát INA-ban fennálló részesedését Oroszországnak adja el – számol be a Reuetrs hírügynökség szombati cikkében. Nyugaton ugyanis a magyarok ezen lépését is úgy értelmezik, hogy hazánk veszélyesen közel kerül Oroszországhoz.
A hírügynökség cikke emlékeztet arra, hogy Washington már hat magyar magánszemélyt tiltott ki az USA-ból, ami példátlannak mondható egy uniós, illetve NATO-tagállam esetében. Arra hivatkozva, hogy az érintettek korrupciós cselekményekben vettek részt.
Amerikai hivatalnokok a hírügynökségnek azt mondták: a rendkívüli diplomáciai lépést az váltotta ki, hogy egyre elkeseredettebben szemlélik Orbán Viktor intézkedéseit. Itt példaként említi a bírák nyugdíjaztatását, a külföldi bankokra rótt terheket és a legutóbb felmerült internetadót (amit azóta visszavontak).
Ám Washingtont mindezen magyar intézkedések mellett az is foglalkoztatja, hogy egyre közelebb kerül Magyarország Oroszországhoz energetikai ügyekben. Ez pedig aláássa a nyugati államok azon törekvését, hogy Moszkva elszigetelődjön a Krím-félsziget elszakítása miatt. Az energetikai ügyek között megemlítik azt, hogy Magyarország szeptember óta nem küld gázt Ukrajna irányába, amellyel így kivonta magát az uniós összefogás alól. A másik ügy pedig a Déli Áramlat iránti magyar elköteleződés, amit Washington és Brüsszel is ellenez.
Egy harmadik ügyet is említ a Reuters hírügynökség. Az amerikai illetékesek most amiatt is aggódnak, hogy a MOL értékesíti a horvát INA-ban fennálló 49%-os csomagját, és pont egy orosz cégnek. Elképzelhető, hogy a vevő az állami Gazprom lesz – írja. A cikk arra is emlékeztet, hogy a magyar állam 24,7%-os tulajdonrésszel bír a MOL-ban.
A hírügynökség úgy tudja, hogy az amerikai külügyminisztérium energiabiztonságért felelős illetékese azt kérte egy, a múlt héten Európába látogató amerikai szenátortól, hogy tegyen kitérőt Horvátországba és egyeztessen a témában a kormánnyal.
Amos J. Hochstein, az amerikai külügyminisztérium energiadiplomáciáért felelős helyettes államtitkára október elején találkozott Szijjártó Péter külügyminiszterrel. Egy név nélkül nyilatkozó forrás a Reutersnek azt nyilatkozta, hogy eredményes tárgyalás volt köztük a MOL INA-ban fennálló részesedéséről, a Déli Áramlatról és a magyar gázszállításokról Ukrajna felé.
Nyugati diplomaták megerősítették a hírügynökségnek, hogy az Egyesült Államok aggódik amiatt, hogy a MOL esetleg az orosz Gazpromnak adja INA-részesedését. A Gazprom esetleges vásárlásával Oroszország stratégiai pozícióhoz jutna az EU-n belül, amely jelenleg is a legnagyobb földgáz-fogyasztó.
Chris Murphy amerikai szenátor, aki a horvát kormánynál lobbizott Washington kérésére, azt mondta: a Gazprom nem is titkolja vásárlási szándékait. Úgy gondoltuk, hogy jó ötlet megállni Zágrábban és találkozni a miniszterelnökkel és elnökkel és egyeztetni a kérdésről.
A hírügynökség azt is megjegyzi, hogy a MOL 49%-os részesedését megvásárló cég a tőzsdén forgó 5%-ot is megszerezheti, ezzel többségi tulajdont szerezve az INA-ban.
A MOL úgy fogalmazott a hírügynökség szerint, hogy valódi lehetőség a részesedés értékesítése, ám részleteket nem áll módjában elárulni a potenciális vevőkről.
(portfolio)
Bal-Rad komm: Gyakorlatilag az EU-USA latorszövetség azért néz ránk görbe szemmel, mert a MÉG úgy – ahogy MAGYAR TULAJDONNAL a magyar kormánynak elgondolásai vannak. Amik nem igazán az ő szájuk – íze szerinti. Gyakorlatilag kifogásolják azt, hogy a sajátunkkal sajátunkként bánunk!
Amit szerintük egy gyarmat nem tehet meg! Mert egy gyarmat az csak teljesítheti a gyarmattartó kívánságait! Azaz: az USA és az EU szerint kifásolható a magyar gyarmat viselkedése, hiszen nem kért engedélyt önálló döntés meghozatalára – tőlük!
No atlantistáink! Ez hát a lényeg! A “demokrácia” az azzal jár, hogy CSAK végrehajthatjuk azt, amit ŐK mondanak! Parancsolnak! Barátainkat meg majd ők kijelölik! Nehogy már mi válasszuk meg őket!