Recep Tayyip Erdogan török elnök szerint az USA vezette Iszlám Állam elleni koalíció túlságosan is a szír-török határnál fekvő településre, Kobanéra fókuszál, ahelyett, hogy figyelmét más, fontosabb térségekre is irányítaná, írja az al-Jazeera.
"Miért Kobane?
És miért nem más városok, mint például Idlib, Hama, Homsz vagy éppen Deir al-Zor?", tette fel a kérdést pénteken Párizsban Erdogan, miután megbeszélést folytatott Francois Hollande francia miniszterelnökkel. Folytatta továbbá: "miért nem Irak területén intenzívek a légicsapások, amelynek negyven százalékát megszállta az Iszlám Állam? Miért nem avatkozunk be ezekben a tartományokban is, és miért Kobanéban?"



Erőviszonyok Szíriában és Irakban. Szürke: Iszlám Állam; piros: szíriai rezsim; zöld: szíriai rezsim ellen lázadó "mérsékelt" csoportok; sárga: kurd erők; rózsaszín: iraki kormányzati erők.
Az Iszlám Állam számos falvat elfoglalt Kobane (arabul Ayn al-Arab) környékén, és körülbelül két hónapja ostromolja a várost. A harcok következményeként kétszázezer lakos hagyta el a települést és menekült a szomszédos Törökországba. "Kobanéban nem maradt senki, mindössze kétezer ember. Mi értelme van így a folyamatos támadásoknak? Nehéz megérteni ezt a megközelítést", mondta a török elnök, majd hozzátette: "ezért állok értetlenül afelett, hogy a koalíciós erők miért nem akarnak más szíriai területeken is támadni. Miért nincsenek műveletek az Iszlám Állam ellen egyéb területeken is?" Az Egyesült Államok vezette koalíció Szíriában Kobanén kívül Rakka városát és környékét - amely az Iszlám Állam központja -, valamint Észak- és Kelet-Szíria egyes területeit is bombázza. Recep Tayyip Erdogan megragadta az alkalmat, és tagadta azon vádakat is, amelyek szerint Törökország támogatja az Iszlám Államot azáltal, hogy semmilyen akadályt nem állított a dzsihadisták áramlásának Szíriába és Irakba Törökországon keresztül.
"A nemzetközi médiában gyakran kering, hogy Törökország támogatja az Iszlám Államot. Ez teljesen téves és hamis. Törökországot hamisan vádolják azzal, hogy bármilyen támogatást is nyújtott az Iszlám Államnak, és nem is fog soha semmiféle segítséget nyújtani a jővőben sem a dzsihadista szervezetnek", hangsúlyozta Törökország elnöke.

http://jovonk.info/2014/11/01/eedekes-kerdesek-torokorszag-talan-kezdi-kapizsgalni