lezuhant_Spaceship2_20141101_Foto_AP_Ringo_H_W_Chiu
lezuhant_Spaceship2_20141101_Foto_AP_Ringo_H_W_Chiu
Az egyik pilóta életét vesztette, a másik súlyosan megsebesült miután a SpaceShipTwo szuborbitális turisztikai űrhajó lezuhant a Kalifornia déli részén található Mojave sivatagban tesztrepülés közben.
Az űrrepülőgépet kifejlesztő cégnél, a Virgin Galacticnál elmondták, hogy súlyos hibát rögzítettek a szállítóeszközben. A WhiteKnight repülőgép, amely az űrhajót a levegőbe emelte, sikeresen földet ért. A társaságnál megkezdték a baleset okainak kivizsgálását.
Az Egyesült Államokban néhány nap leforgása alatt ez már a második baleset, ami űrszállítással foglalkozó magáncégnél történt.
Pár nappal korábban meg arról olvashattuk, hogy Kilövés után felrobbant a NASA teherűrhajója
A Cygnus amerikai űrhajót szállító Antares hordozórakéta kedden felrobbant a NASA Virginia tagállambeli kilövőállomásán.
Néhány órával ezután a Szojuz hordozó rakéta sikeres startot hajtott végre, – és a végén ő elvitte az űrállomásra az utánpótlást
Amikor műkedvelők és felelőtlenek osztják az észt legyen az űrkutatás, országkormányzás, vagy cégvezetés, mindig katasztrófához vezet.

Fehér Farkas – Szabad Riport
felhasznált források Oroszország Hangja / Euronews

Lezuhant és megsemmisült az USA újabb űr-reménysége, a "SpaceshipTwo". A különleges járművet magáncégek fejlesztették, amelyek nagy reményeket tápláltak arra, hogy sikerük esetén betörhetnek a szuperpiacra, az államilag finanszírozott űrszállítás, űrkutatás piacára. A fejlesztés eredeti célja a magánszemélyek (milliárdosok) számára biztosítani a lehetőséget az űrrepülésre.
Az űrjárművet egy speciális hordozórepülő vitte fel 20 mérföld magasságra, majd ott leválasztja az űrrepülőt, amely elvégzi a repülést, majd visszatér a földre. Mivel az Egyesült Államok olyannyira eltelt magától a gyorsan amortizálódó és rendkívül drága űrrepülőitől, hogy elfelejtett az utóbbi 20 évben fejleszteni, most hoppon maradt, és kiszorult az űrversenyből. A leggyorsabb lehetőség lett volna számukra, ha az eredetileg angol tulajdonossal bíró VirginGalactic cég "SpaceshipTwo" hajója sikeres lesz, amely bizonyos feladatokra befogható lett volna a személyszállításon kívül. Arról nem is beszélve, hogy több ilyen eszközt legyártathatnak, ha a tesztek sikeresek lettek volna.
A tesztek eredménye azonban jelenleg egy roncs a Mojave-sivatag homokján.
Az egyik pilóta életét vesztette, a másik súlyos életveszélyes sérülésekkel fekszik az egyik speciális kórházban. Eldugott blog-oldalak természetesen már arról értekeznek, hogy orosz műholdakról lelőtték a repülőt. Valójában egy hajtómű meghibásodása okozta a vesztét. Alig egy hete, hogy az USA elvesztette szintén magáncégek fejlesztésében (NASA által támogatott projekt) fellőtt teherűrhajóját, az Antares Sygnus rakétáját.

http://www.hidfo.net/2014/11/05/ujabb-amerikai-urkatasztrofa