Frank-Walter Steinmeier, a német külügyminiszter felszólította Oroszországot, hogy a kelet-ukrajnai oroszbarát szakadárok által Donyeckben és Luhanszkban vasárnapra meghirdetett választások előtt tettekkel bizonyítsa Ukrajna területi egysége melletti elkötelezettségét.
Frank-Walter Steinmeier
Steinmeier elmondta, Oroszországnak el kell döntenie milyen kapcsolatokra törekszik partnereivel. A német külügyminiszter kiemelte, az orosz kormánynak latba kell vetnie befolyását az ukrán válság békés megoldásában, ami különösen igaz ezen a hétvégén a szakadárok által kiírt választásokra.
Moszkva a nemzetközi bírálatok ellenére jelezte, hogy el fogja ismerni a vasárnapi választások eredményét. A német, a francia, az ukrán és az amerikai kormány szerint Oroszország ezzel aláássa a szeptember 5-i fegyverszünettel kezdődött békefolyamatot.
Az Európai Unió, a NATO, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) bírálta a választást, amellyel kapcsolatban közölte, hogy törvénytelennek tartja. Az ENSZ szerint az ilyen szavazások veszélybe sodorják a béketárgyalásokat a konfliktuszónákban és kedvezőtlen hatással vannak a humanitárius helyzetre.
A felkelők nem ismerik el az Ukrajnában tavasszal rendezett elnök- és a múlt héten tartott parlamenti választások eredményét, ezért vasárnap saját voksolást rendeznek az önhatalmúlag kikiáltott donyecki és luhanszki népköztársaságokban.
(MH)
Bal-Rad komm: A NATO-főtitkára, Jens Stoltenberg is amiatt háborgott, hogy Oroszország el kívánja ismerni a donbasszi választásokat, és ezzel legitimizálni kívánja a két donbasszi Népköztársaságot.
Ami – a latorszövetség szerint – tovább destabilizálja majd kitartottjaik, a kijevi pribékhatalom rémuralmát Maradék – Ukrajna fölött. Ezért aztán rá is vakkantott Oroszországra, hogy álljon el elismerési szándékától. Stoltenberg kiakadása persze nem különösebben hatotta meg a Kremlt! Föltételezhetően Herr Steinmeier “házi feladatát” is kellő módon, kellő alapossággal fogja megválaszolni Moszkva.
Az a Moszkva, amely abszolút joggal tehet(né)i fel a kérdést az USA – NATO – EU – latorszövetségnek, hogy hogyan is volt ez a Jugoszlávia területi egységének a garantálása? Mert mintha akkor ez a latorszövetség másként látta volna a dolgokat?! Nagyon másként!
Ám hogy mennyire rosszul látták akkor, az azért tegnap bebizonyosodott. Slobodan Milosevics 2006-os hágai börtönbeli halála után nyolc esztendővel, szép csendben feloldották az ellene hozott szankciókat, ami pedig egyenértékű a rehabilitálásával is!
milo
(Bár elítélni soha nem ítélték el, pedig megtehették volna akár halála után is, de hát a szándék mellé kellettek volna még bizonyítékok is a bűnössé nyilvánításához!)
Viszont Maradék – Ukrajna Nyalókakirálya, meg az őt és udvartartását kitartó USA – NATO – EU – latorszövetség donbasszi háborús és emberiség elleni elkövetett bűncselekményeit naponta tucatnyi bizonyíték támassza alá.
Ám az általuk kreált “nemzetközi jog” alapján még mindig ŐK AKARNAK Oroszországnak feltételeket szabni!
Steinmeier meg Stoltenberg urak!
Amit önök a lovon ülve maguk előtt látnak, az a ló hátsó fele! A helyes irányhoz meg kéne fordulniuk. De ahhoz előbb le kéne szállniuk róla! Ráadásul magas ez a ló már önöknek!