Az orosz kormánybizottság elfogadta a Külügyminisztérium és Gazdasági Fejlesztési Minisztérium által beadott törvényjavaslatot, ami engedélyezi Örményország belépését az Eurázsiai Gazdasági Unióba. A megállapodás 2015. január 2-tól biztosítja Örményország teljes jogú tagsági státuszát az Eurázsiai Gazdasági Unióban, amit a következő kormányülésen ratifikálnak.

Örményország korábban az Európai Unió "keleti partnerségének" célpontja volt, és 2013 novemberében írta volna alá a szabadkereskedelmi megállapodást az EU-val. Az ország azonban a fokozott nyomásgyakorlás ellenére is kicsúszott a nyugat markából, és az "utolsó pillanatban" bejelentette csatlakozási szándékát az eurázsiai vámunióhoz, majd az Eurázsiai Gazdasági Unióhoz. Azt követően a kormány és az ellenzéki pártok érdekegyeztető tárgyalássorozatot folytattak, melynek során az ellenzéki erők is változtattak álláspontjukon.
Október 2-án az örmény parlament elfogadta az Eurázsiai Gazdasági Unió csatlakozási szerződésének aláírására vonatkozó törvényjavaslatot, október 10-én pedig aláírták a csatlakozási szerződést.
Magyarország és Kelet-Európa más országai a közeljövőben szintén lehetőséget kaphatnak az Eurázsiai Unióhoz csatlakozásra, ha képesek lerázni magukról az elmúlt 25 év atlantista politikáját.
Az alternatíva - 2015 január 1-től

http://www.hidfo.net/2014/11/18/ormenyorszag-januar-2-tol-az-eurazsiai-unio-teljes-jogu-tagja