2015 őszétől az autósok lekövethetőek lesznek a hatóságok számára, ráadásul ez az államnak egy fillérjébe sem fog kerülni. Egy Európai Uniós szabályozás szerint ugyanis 2015 őszétől minden gépkocsiba kötelező lesz telepíteni az e-segélyhívórendszer néven futó GPS nyomkövető rendszert.


A hivatalos indoklás szerint „az autóba szerelt rendszer a balesetkor nagyon pontos adatokat ad le az illetékeseknek, így a segítség akár fele annyi idő alatt is megérkezhet, mint a segélyhívó rendszer nélkül.”
A szabályzás célja az életmentés. Ez nagyon szépen hangzik, és biztos, hogy sokan el is hiszik.
A szakemberek elmondták, hogy a szerkezetet 2015 őszétől kötelező lesz beszereltetni minden magyarországi autóba, amely baleset esetén haladéktalanul értesítést küld a 112-es segélyhívószámra. A baleset pontos helyszíne mellett jelzi azt is, hogy például kinyílt-e a légzsák, így a jelzést fogadó állomásokon a baleset súlyosságára is következtetni tudnak majd. A diszpécser a pontos koordináták ismeretében sokkal gyorsabban és hatékonyabban tud majd intézkedni.
A nyomkövető rendszer ára kb. 30 ezer forint lesz, melyet természetesen az autósoknak kell majd fizetniük, írja a Somogy Online.
A nyomkövető rendszerben egy SIM kártya is helyet kap, és – (természetesen) a „szolgáltatásnak” havidíja is lesz. Ennek részleteit még nem ismerjük.
Természetesen a motorosok, és a buszosok sem maradhatnak ki a rendszer további terjesztése alól. A tervek szerint 2020-ra számukra is kötelező lesz a GPS nyomkövető használata.