A központi választási bizottság (CVK) honlapján ma megjelent adatok szerint a Majdan-tüntetéseken létrejött radikális nacionalista szervezet vezetője a kelet-ukrajnai Dnyipropetrovszk megye pavlohradi körzetében indult egyéni jelöltként, és a szavazatok 29,98 százalékát szerezte meg, legalábbis a voksok 95 százalékának feldolgozása utáni eredmény szerint a sorrendben őt követő jelölt a voksok mindössze 13,67 százalékát gyűjtötte, be, tehát Jaros előnye már behozhatatlan. Közben a Jobboldali Szektor a pártlistákra leadott szavazatok alapján csaknem 65 százalékos feldolgozottság mellett a 12-dik helyen áll 1,87 százalékkal, vagyis a párt biztosan nem lépi át a bejutáshoz szükséges öt százalékos küszöböt. Ilyen az, ha árulásba és lejáratásba viszik zsidószövetségben a nemzeti oldalt... Így a listáján szereplő jelöltek közül egy sem jut be az új törvényhozásba. Nyilvánvalóan a PSZ vezetője sem bízott abban, hogy immár pártként is bejegyzett szervezete képes öt százalék fölötti eredményt elérni, ezért indult egyéni körzetben. Jaros ellen orosz kérésre nemzetközi elfogatóparancsot adott ki július 25-én az Interpol. Az orosz Szövetségi Nyomozó Iroda "terror- és szélsőséges cselekmények megvalósítására irányuló, a média felhasználásával történő nyilvános felbujtás" vádjával indított ellene büntetőeljárást. Moszkva szerint Jaros beszédeiben Oroszország területén elkövetendő szélsőséges cselekményekre és terrorizmusra szólította fel az oroszellenes erőket. Anton Herascsenko, az ukrán belügyminiszter tanácsadója már másnap közölte, hogy a puccsista cinkos Kijev nem adja ki Jarost Oroszországnak.




Az ukrán parlamenti választás vegyes rendszerű,
- a törvényhozást fele-fele arányban pártlistáról, illetve egyéni választási körzetekből bekerülő képviselők alkotják. Egy jelölt csak listán vagy csak egyéniben indulhat. Az új összetételű parlament 225 egyéni képviselői helye közül csak 198-at töltenek be, mivel az Oroszország által elcsatolt Krímben és a kelet-ukrajnai oroszbarát szakadárok által megszállt területeken nem lehetett a választásokat megtartani.

Még nincs 100%-os feldolgozottság...

A többi párt sorrendje a listákra leadott szavazatok csaknem 65 százalékának feldolgozása után sem változott: továbbra is fej-fej mellett a zsidó Arszenyij Jacenyuk miniszterelnök Népi Frontja az első helyen 21,66 százalékkal - elképesztő a nemzeti butaság, hogyan lehet ezt többedszerre is bevenni, hajszálnyival megelőzve Petro Porosenko Blokkját, amely 21,40 százalékot kapott. Talán nekünk is van mit okulni, hiszen az álnemzeti Fideszt huztuk a nyakunkra és már sajnos nem csak kétharmadnyira, hanem... A harmadik helyen áll az Andrij Szadovij lembergi (lvivi) polgármester vezette Önsegítés (Szamopomics) nevű párt a voksok 11,14 százalékával, a negyediken a Majdan-puccsista tüntetések nyomán eltávolított volt államfőt, Viktor Janukovicsot támogató képviselők és volt kormánytagok által alapított, Jurij Bojko vezette Ellenzéki Blokk 9,89 százalékkal. Oleh Ljasko populista, nacionalista Radikális Pártja eddig 7,36 százalékot kapott, míg Julija Timosenko Haza pártjának a voksok 5,65 százalékát sikerült eddig összegyűjtenie. Továbbra is úgy látszik, hogy a nacionalista Szabadság párt kiesik a parlamentből, azaz nem éri el a bejutáshoz szükséges öt százalékos küszöböt. A jelenlegi feldolgozottság szerint a szavazatok 4,69 szerezte meg, így valószínűleg már csak egyéni jelöltjeinek győzelmében bízhat.

Gölöncsér Miklós összeállítása