Izraelben mostantól felesleges az alkotmány?
Belső feszültség a demokrácia bajnokainál is...

Mostantól feleslegessé vált az Alkotmány? Kérdezhetnénk. Izraelben egy miniszteri bizottság törvényjavaslata lehetővé tenné, hogy a kneszet (parlament) elfogadhasson az alkotmánybíróságként működő legfelső bíróság által elutasított törvényeket, s ezzel gyakorlatilag felülírja a testület ítéleteit – írja ma egy izraeli zsidó újság. Az újság szerint ugyanakkor Benjámin Netanjahu miniszterelnök várhatóan megakadályozza majd a jogalkotással foglalkozó parlamenti bizottság által megfogalmazott új paragrafusok beterjesztését a kneszet plénuma elé, noha a Likud támogatja azt. Az alkotmánybíróság jogkörét csorbító törvényjavaslatot Ajelet Saked, a jobboldali nacionalista Bájt Hajehudi (Zsidó Otthon) nevű párt képviselője szövegezte meg.
Az ügy előzménye,
- hogy az alkotmánybíróságként működő grémium humanitárius okokból a múlt hónapban az afrikai illegális bevándorlók számára felépített menekülttábor bezárására és a menedéket kérők fogva tartásának korlátozására kötelezte az izraeli kormányt.
A javaslat célja,
- hogy a parlament mégis elfogadhassa az afrikai menekültek ügyében meghozott törvényt, amelyet emberi jogi érvekre hivatkozva a legfelső bíróság korábban semmisnek nyilvánított.
Saked kezdeményezése lehetővé tenné az alkotmánybíróság által elutasított törvények beiktatását, ha a százhúsz képviselőből legalább hatvanegy támogatja azt, de az így elfogadott szabályozás csak négy évig lenne érvényben. A szöveget nyolcan szavazták meg három ellenében a bizottságban: a Bájt Hajehudi, a jobboldali Jiszráél Béténu (Izrael a Hazánk) és a Likud párt miniszterei támogatták, míg Cipi Livni centrista igazságügy-miniszter és a centrista Jes Atíd (Van Jövő) párt miniszterei ellenezték. Jehuda Weinstein államügyész még csütörtökön szakvéleményében a törvényjavaslat elutasítására szólította fel a minisztereket, mert az a demokráciát biztosító jogi fékek és ellensúlyok bontásával túl nagy hatalmat adna a kneszetnek.Hol is hallottuk már ezeket a kifejezéseket? Ugye-ugye? Cipi Livni igazságügy-miniszter bejelentette, hogy fellebbezést nyújt be a javaslat ellen, amely megakasztja annak parlament elé kerülését. Benjámin Netanjahu környezetéből azt közölték a Hááreccel, hogy a kormányfő nem fogja támogatni a legfelső bíróság hatalmát csorbító törvénykezést.
Hát ott se megy a demokrácia, mi lesz veletek így szegény zsidók?


Hírfigyelő Szolgálat