Érdekes összefüggések fedezhetően fel a tegnapi, internetadó elleni tüntetés, és a 2006-ban lezajlott tüntetések közt. A két eseménysorozat ugyan látszólag különbözik: akkor egy balliberális kormány volt hatalmon, ma pedig egy látszólag jobboldali, a nyugati sajtó által "konzervatívnak" nevezett kormány.
A két eseményt hazánk geopolitikai elhelyezkedése teszi összefüggő egésszé. Ahogy 2006-ban is, ma is Washington játékszerévé válik az ország. A tegnapi tüntetést megelőzően Neelie Kroes, az Európai Bizottság digitális területért felelős alelnöke, liberális holland politikus saját twitter profilján biztatta a tüntetőket, és felszólítást adott ki, hogy minél többen vegyenek részt az internetadó elleni tüntetésen. Ami ugyan nem az internetadó elleni tüntetés volt, hanem lényegében egy kormányellenes agitációra adódó alkalom, amit a hibás kormányzati kommunikáció tett lehetővé (nem a fogyasztó fizeti ugyanis, az internetadót, hanem a szolgáltató, és az adónem áthárításának megakadályozása nem volt kellően megfogalmazva, amit a kormány most gyorsan orvosolni próbál).
Tehát nem elég, hogy az európai politika buzdítja a kormányellenessé kovácsolt megmozdulást, tegnap este kiderült, hogy mire az ultrák átvonultak a Fidesz-székház elé, ott André Goodfriend, az amerikai követség ideiglenes ügyvivője is jelen volt. A szurkolói közösségek időközben nyilatkozatban tagadták, hogy részt vettek volna a Fidesz-székház előtti megmozdulásban. Azonban sállal-maszkkal takart arcú, a riporterek által "szurkoló kinézetűnek" nevezett személyek mégiscsak behatoltak a Fidesz székházába, amit a rendőrök nem mertek magakadályozni, mert a tömegben jelen volt az amerikai ideiglenes ügyvivő. Tehát amennyiben a rendőri erők kellő határozottsággal lépnek fel a rongálókkal szemben, az az amerikai külügyet közvetlenül érintette volna.
Hídfő.net | ModernizmusA szónok felszólítására, közös fotó a nyugati médiának
Mi a közös a 2006-os események és a tegnapi történések közt?
Az, hogy a kormány napokkal ezelőtt elfogadott egy törvényjavaslatot, ami alapján immár biztosra vehető, hogy Magyarországon megépül a Déli Áramlat gázvezeték egy szakasza. Mindezt az "uniós és nemzetközi egyeztetést kijátszva", ahogy az atlantista média fogalmazott. Vonjunk tehát párhuzamot: 2006-ban Gyurcsány Ferenc miniszterelnökként hiába akart Nabuccot építeni, hosszas számítgatások után mégiscsak tárgyalásokat kezdett Moszkvával a Déli Áramlat magyar szakaszának megépítéséről. Azt követően (reakcióként) igen gyorsan megtörtént az öszödi beszéd kiszivárogtatása, ami a fentiek miatt az amerikai titkosszolgálat tevékenységének tudható be. Arra alapozva pedig igen egyszerű volt bevonni a műveletbe a hazai jobboldalt, mivel egy balliberális kormány volt hatalmon, ami egyébként is általános megvetés által övezett volt, különösen a jobboldalon.
Az elmúlt hetek során megismétlődött, ami 2006-ban. A kormány elkezdett tárgyalásokat folytatni a Déli Áramlat megépítéséről, és hosszas huzavona után egyértelművé vált, hogy kijátsszák Brüsszel korlátozásait. Ahogy 2006-ban, a fővonalú média ezúttal is megkezdte a kormányellenes agitációt, a kormánypolitikusok elleni személyes rágalomhadjáratot, majd igen hamar Facebook-csoport szerveződött a kormány első intézkedésére, ami ellen tömeget lehetett mozgósítani.
Aztán az internetadó elleni tüntetésen már nem is csak internetadóról volt szó, hanem a kormány egészéről. Nagyon hamar megjelent a "ruszkik haza" skandálás, valamint az amerikai külügy képviselője is "kinézett" a tüntetésre, mintha teljesen normális lenne, hogy amerikai állampolgárok a magyar kormány intézkedése ellen tüntetnek. Valójában nem egyedüli eset, a szabadság-téri tüntetéseken szintén volt amerikai állampolgár.
Ugyanaz a helyzet állt elő, ami 2006-ban: a kormány elköteleződik a Déli Áramlat mellett, emiatt az amerikai titkosszolgálat kihasználja a első adandó alkalmat, hogy tömeget vigyen az utcára és kormányellenes agitációt folytasson. Hamar előkerült azonban, mire is van kihegyezve az egész felhajtás: nem az internetadó a lényege, hanem a tüntetésen EU-zászlót tűztek ki, provokátorok "ruszkik haza" skandálást kezdtek. Ugyanakkor a felvételeken látható, hogy a tömeg egyikre sem lelkesült különösebben, se az EU zászló kitűzésére, se a "ruszkik haza" skandálásra. A jobboldalt ma már nem olyan egyszerű eszközként használni, mint 2006-ban? Történt valamiféle fejlődés? Ez majd az események további szakaszában kiderül.
Lesz viszont újabb békemenet, ahol legalább ugyanekkora tömeg fog utcára vonulni az amerikai kormány magyar belügyekbe beavatkozása és Brüsszel "keménykedése" ellen. Akkor mihez kezd az amerikai külügy? Jönnek a gazdasági szankciók? Magyarország Washington játékszerévé vált; a kormánynak csak addig terjed a mozgástere, ameddig az nem ütközik az amerikai érdekkel.


http://www.hidfo.net/2014/10/27/washington-jatekszereve-valt-magyarorszag