A Szíriai Arab Hadsereg alakulatai bevonultak Morek külvárosába (Háma provinciában) és közel teljesen megtisztították a települést az idegen zsoldosoktól.
Mostanra a hadsereg átvette az irányítást a város nagy része felett, nagyszámú terroristát megsemmisítettek a mintegy két hete kezdődő offenzíva során. A SANA hírügynökség szerint két héttel ezelőtt tudtak a kormánycsapatok aktív offenzívához fogni, miután elfoglaltak Tel Sejk Ali környékén néhány stratégiai magaslatot (északkeleti, külvárosi részek), ami lehetővé tette, hogy felszabadítsák a város központi negyedeit és a Morektől keletre található nyílt területeket is.
A hét eleje óta már csak a város északi és északkeleti területein maradtak nagy létszámú terrorista csoportok. Október 22-én a kormányerők masszív tüzérségi tüzet zúdítottak az ellenség állásaira és a légierőt is bevetették, - ennek eredményeként a terroristák jelentős létszámbéli veszteséget szenvedtek, erődítményeik megsemmisültek. Október 23. éjszaka a terroristák elkezdték elhagyni a várost, hajnalra pedig a hadsereg tüzérségi előkészítést követően felszabadította a nyugati negyedeket is, illetve közel teljesen az északi régiót.
A jelentések szerint a kormányerők nem szenvedtek veszteségeket a városban a héten végrehajtott akciók során. Jelenleg egy Dzebat en-Nuszra nevű csoport tartja még magát a város északi peremén, ahol a légierő bevetését követően indul meg a végső offenzíva.
Hídfő.net | Szíria, Morek visszafoglalása
Morek egy stratégiai fontosságú település, ami az ország fővárosát - Damaszkuszt - és az északnyugati Aleppo várost összekötő főútvonalon fekszik. Morek visszafoglalása a szíriai hadsereg sikersorozatának legújabb történése; korábban Aleppo keleti szomszédságában foglaltak vissza jelentős területeket a kormányerők.
Szíriában 2011 óta tart a háború, melynek során a nyugati hatalmak és térségi szövetségeseik próbálják destabilizálni a szíriai kormányt. Katar, Szaúd-Arábia és Törökország bizonyíthatóan részt vesz  terroristák támogatásában, miközben az Egyesült Államok nyíltan támogat és fegyverrel lát el egyes terrorista csoportokat. Az ENSZ jelentései szerint 2011 óta mintegy 200 ezer ember vesztette életét a szíriai háborúban. Ebbe az adatba még nem tartoznak bele az ISIS terrorszervezet felbukkanása óta történtek.


http://www.hidfo.net/2014/10/27/ujabb-varost-tisztitott-meg-sziriai-hadsereg