Oroszországgal szembeni ellenséges hozzáállással vádolta az Egyesült Államokat az ukrajnai válság körül kialakult feszültséggel kapcsolatban Vlagyimir Putyin orosz elnök egy szerb lapnak adott interjúban.
Putyin a Politikának nyilatkozva az mondta, a nukleáris hatalmak között az ukrajnai válság ügyében kialakult feszültség veszélyezteti a globális stabilitást. "Reméljük, hogy partnereink észre fogják venni, milyen vakmerőek az Oroszország zsarolására tett kísérletek, és észre fogják venni a kockázatot, amelyet a fő nukleáris hatalmak közötti feszültség jelent a globális biztonságra nézve" - mondta Putyin.
vlagyimir putyinVlagyimir Putyin


Az Egyesült Államokat Oroszországgal szembeni ellenséges hozzáállással vádolta Putyin, utalva Barack Obama amerikai elnöknek az ENSZ Biztonsági Tanácsában mondott beszédére, amelyben Obama a világot jelenleg fenyegető egyik fő veszélynek nevezte "Oroszország európai agresszióját". Putyin szerint az Oroszország elleni szankciókat is figyelembe véve "ezt a hozzáállást nehéz másként értelmezni, mint ellenségesként".

Putyin erős hangot megütő nyilatkozata nem sokkal azelőtt jelent meg, hogy pénteken Milánóban tárgyal más európai vezetők között Petro Porosenko ukrán elnökkel is.
petro porosenkoPetro Porosenko


Kijelentette, hogy Oroszországot nem lehet szankciókkal "megzsarolni", s azt hangoztatta, hogy az Egyesült Államok és az Európai Unió részéről Oroszország ellen bevezetett kényszerítő intézkedések hátráltatják a béke elérését Kelet-Ukrajnában.

"Oroszország a maga részéről kész építő jellegű együttműködést kialakítani az egyenlőség és egymás érdekeinek valódi figyelembe vétele alapján" - mondta az orosz elnök.

A Moszkva és Washington közötti kapcsolatok a hidegháború vége óta a legsúlyosabb válságukat élik, amióta Oroszország annektálta az Ukrajnához tartozó Krím félszigetet, és - nyugat szerint - támogatja az Oroszország-barát kelet-ukrajnai szakadárokat.
MTI