TPP
Miközben az Ebola miatt félelem erősödik, a bal kéz sem tétlenkedik…
A Wikileaks október 16-án a Trans-Pacific Partnerség (TPP) szellemi tulajdonjogokra vonatkozó fejezetének második, módosított változatát is kiszivárogtatta.
A Trans-Pacific Partnership (TPP), vagy Trans-Pacific Partnerség a világ eddigi legnagyobb kereskedelmi és gazdasági megállapodása, ami, ha végül aláírják, a világ GDP-jének több mint 40 százalékát magában foglalná. A szellemi tulajdonjogokra vonatkozó fejezet számos területet lefed, a gyógyszeripartól kezdve, a szabadalmak bejegyzésén és a szerzői jogokon keresztül a digitális jogokig. Szakértők szerint a megállapodás komoly hatással lesz az információszabadságra, a polgári szabadságjogokra és az orvosságokhoz való globális hozzáférésre.
Annak ellenére, hogy a partnerség létrejötte ilyen komoly változásokat hozhat az egész világra, a 12 ország részvételével indított tárgyalások teljesen titokban folynak. Még a résztvevő országok kormányain belül is csupán keveseknek van hozzáférése a tervezet teljes szövegéhez, a lakosság, akit az új szabályok leginkább érinteni fognak, semmit sem tud róluk.
Bizonyos nagyvállalatok ellenben betekinthettek a szöveg egyes részeibe, amelynek eredményeként hatalmas lobby erőket mozgósítottak, a saját érdekeik szerinti változtatások megvalósításáért. Ezek a változtatások többnyire a fejlődő országok kárára történtek, miközben a közvéleménynek továbbra sincs semmilyen beleszólása a folyamatba.
A Wikileaks sajtónyilatkozat ITT megtekinthető
Miközben a résztvevők a TPP tárgyalások következő, október végén Ausztráliában sorra kerülő fordulójára készülnek, egyre nagyobb nyomás nehezedik a tárgyalófelekre, hogy a megállapodást minél előbb tető alá hozzák. Az aláírás egyik legnagyobb akadályát éppen a szerzői jogok képezik. Elképzelhető, hogy az újonnan kiszivárgott dokumentum is nehezíteni fog a tárgyalók helyzetén.
Bár sokan még az év vége előtt szeretnék, ha a megállapodás hatályba lépne, igazából a TPP tárgyalások befejezésére nincs hivatalosan kitűzött határidő. Ugyanakkor egyre több irányból próbálják sürgetni az aláírást. Legutóbb például Lee Hsien Loong, szingapúri miniszterelnök javasolta, hogy a partnerség aláírását még az idén alá kell írni a „további határozatlan idejű késleltető tényezők elkerülése végett”, ami alatt a 2016-os amerikai választásokat értette.
A kiszivárogtatott fejezet első jogi elemzése ITT elolvasható angol nyelven
A Transzatlanti Partnerségben résztvevő országok
A Transzatlanti Partnerség tárgyalásaiban résztvevő országok

Forrás: Openmedia.ca
http://idokjelei.hu/2014/10/a-kiszivargott-tervezet-szerint-a-transzatlanti-partnerseg-globalis-internetcenzurat-hoz/