Első ránézésre megismétlődni látszanak a februári események Kijevben - Kedden a parlament előtt a radikálisok összecsaptak a rendfenntartással, miután a tüntetők egy csoportja megpróbált betörni az épületbe, ahol éppen a képviselők üléseztek. A házelnök berekesztette az ülést, mivel élesen él még a februári puccs emléke: februárban a Jobb Szektor tagjai behatoltak a parlament épületébe, azt követően kezdtek a kormánypárti politikusok elmenekülni az országból, ami lehetővé tette, hogy az ellenzék a parlamentben relatív többségben maradjon és törvényesítse a puccsot.
A mostani felfordulást a nacionalista Szvoboda párt követői okozzák, akik követelték, hogy a parlament ismerje el a második világháborúban harcoló Ukrán Felkelő Hadsereget a világháború olyan résztvevőjeként, amely Ukrajna függetlenségéért és szabadságáért harcolt. Vagyis Ukrajnában az emlékezetpolitika kiborult az utcára, nem csak a Jobb Szektor követői akarják rehabilitálni a szélsőjobboldalt, hanem különféle szervezetek úgy gondolják, itt az alkalom, a karhatalom meggyengült és most ököllel lehet érvényt szerezni az alternatív történelemmagyarázatoknak. Mivel a parlament nem fogadta el a 70 évvel ezelőtti események újraértékelését célzó törvényjavaslatot, a parlament épületén kívül elszabadult a pokol, és a párt aktivistái rátámadtak a rendfenntartó erőkre.

A rendőrök pedig ugyanabban a helyzetben vannak, mint az EuroMajdan idején; gumibottal próbálják rendre utasítani az esetenként a rendőrök közé lövő, felfegyverzett tüntetőket, mivel nem engedélyezett számukra a lőfegyverhasználat. Az EuroMajdan idején látható Molotov-koktélok és pirotechnikai eszközök szintén előkerültek. Helyenként lövöldözés zajlik a fővárosban, így a felfordulás alaphangulata is az atlantista puccsra emlékeztet. Az Európai Unió akkor "kiengedte a szellemet a palackból", amit azóta nem sikerült visszazárni. Kijevben kétfajta politika van, az egyik a nyugati országok érdekeinek törvénybe iktatása zárt ajtók mögött és öltönyben, a másik odakint az utcákon, ököllel, Molotov-koktéllal és lőfegyverrel. Utóbbira korlátozódik az ukrán politikai erők többségének tevékenysége, mivel mostanra kezdik megérteni, hogy nekik a zárt ajtók mögött öltönyben törvénykezésből nem jut, az az atlantisták előre beépített embereinek kiváltsága.
A helyzetet bonyolítja, hogy később a parlament előtt a Jobb Szektor zászlói alatt megjelent egy körülbelül kétszáz fős, maszkot viselő csoport, amiből valaki Molotov-koktélt dobott a parlament épületére. Ezután szabadultak el végleg az indulatok. A szélsőjobboldal tovább dobálta petárdákkal és egyéb pirotechnikai eszközökkel a parlament főbejáratát, egyesek marokkövekkel kezdték dobálni a parlament ablakait.
Közben a tüntetők azzal fenyegetőztek, hogy forradalmat csinálnak, ha a képviselők nem szavazzák meg a 70 évvel ezelőtt történteket újraértékelő törvényt. A látszólag jelentéktelen, egyáltalán nem aktuális történések újraértékelése körül kialakult vita azért lett kiemelkedően fontos, mert abban az esetben, ha a parlament elkezdi újrafogalmazni az emlékezetpolitikát, azt Bandera követői jelzés értékűnek vehetik, valamint a világ összes többi országa is jelzés értékűnek veheti, mert azzal hivatalosan is megkezdődik a fasizmus rehabilitálása Ukrajnában.
A Belügyminisztérium egyelőre kezelni tudta a helyzetet, 36 személyt vettek őrizetbe, de közben mintegy 18 rendőr is súlyos sérüléseket szenvedett. A dolog érdekes vonatkozása, hogy hivatalosan a Szvoboda párt és a Jobb Szektor is elhatárolódik a történtektől, ami annyit jelent, hogy egyik sem tudja kordában tartani saját aktivistáit, akik fegyverrel a kezükben úgy gondolják, hogy itt az ideje egy új Majdannak, ami éppenséggel nem EuroMajdan lesz, csak simán Majdan, amiből pillanatokon belül lehet szélsőjobboldali diktatúra. Az államfő természetesen az oroszok művének tartja az egészet. Mivel csak idő kérdése, hogy mikor köszöntenek be az első fagyok, és a nyugatbarát kormány a téli fűtést még mindig nem tudta megoldani, heteken belül elszabadulhatnak az indulatok, és a lakosság legitimálni fogja az első kormányellenes szervezetet, ami épp kivonul a parlament elé. Ha történetesen az a Jobb Szektor lesz, akkor Ukrajnában megalakul a XXI. század első fasiszta kormánya, amit az Európai Unió és a NATO teljes mellszélességgel támogat.


http://www.hidfo.net/2014/10/16/majdan-20-70-eve-tortenteken-vitatkozva-dobalnak-molotov-koktelt-kijevben