Vlagyimir Putyin orosz államfő Szerbiába látogatott, ahol megtekintette a Belgrád felszabadulásának 70. évfordulójára rendezett katonai parádét, vezető politikusokkal tárgyalt a két ország közti együttműködés fokozásáról, valamint Szerb lapoknak nyilatkozott, ami utólag nézve igencsak felkavarta a kedélyeket Európában.
Hídfő.net | Putyin Belgrádban
A Politika lapnak adott interjúban Putyin az ukrán konfliktusról nyilatkozott, amiből hamar kiderült, hogy amennyiben Ukrajna megcsapolja az Európai Unióba irányuló gázvezetékeket, Oroszország az Európába irányuló gázexportot csökkenteni fogja. Putyin az interjúban az ukrán helyzet olyan vonatkozására is rávilágított, amit az európai média a mai napig makacsul tagad és elnéz felette - vagyis, hogy a nyugati országok Ukrajnában a saját országaikban egyébként betiltott neonáci szervezeteket támogatnak. "Sajnos a nürnbergi perben a náci vírus ellen előállított vakcina erejét veszítette egyes európai országokban. Egyértelmű bizonyíték erre a neo-nácizmus nyílt megnyilvánulásai, amelyek általánossá váltak Lettországban és a többi balti országban. Különös aggodalomra ad okot ebben a tekintetben Ukrajna, ahol februárban alkotmányellenes államcsíny ment végbe, amelynek hajtóerejét nacionalisták és más radikális csoportok képezték." Putyin nyilatkozata rávilágított, hogy a nyugati országok előszeretettel alkalmazzák a szélsőjobboldalt saját geopolitikai céljaik elérésére, és ebben a tevékenységükben az sem akadályozza őket, hogy olyan szervezeteket támogatnak, melyeket saját hátországukban egyébként nem tűrnének meg, és tűzzel-vassal üldöznek.
Putyin elnök hangsúlyozta, mennyire fontos ma, hogy a különböző országokban az emberek emlékezzenek arra, hogy milyen szörnyű következményekhez vezethet, ha egyes országok minden áron a geopolitikai célok elérésre törekszenek. "Mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy a jövőben ilyen ne fordulhasson elő újból".
Putyin belgrádi látogatásának hazai vonatkozása is van. Bebizonyosodott ugyanis, hogy a nyugati országok eszközként használják a szélsőjobboldalt saját geopolitikai céljaik elérésére. Hazánk pedig útjába esik egy ilyen törekvésnek. Az államfő arról is nyilatkozott a belgrádi sajtónak, hogy Szerbia kiemelt partnere Oroszországnak, és amellett, hogy a Gazprom az európai földgáztározók felvásárlásába kezdett, elkötelezettek a Déli Áramlat megvalósításában is. Egyelőre úgy tűnik, a nyugati országok nem tudják megakadályozni a Déli Áramlat kiépülését, mert a szerb kormány elkötelezett annak megvalósítása mellett, és nyíltan a nyugati érdek ellenében cselekszenek. Azonban, összefüggéseiben tekintve a dolgokat, azt láthatjuk, hogy a nyugati országok nem riadnak vissza a kisebb országok felhasználásától saját céljaik érdekében, ahogy a szélsőjobboldalt is bábként mozgatják a nyugati érdek kiszolgálására, amit gyakran nemzeti köntösbe csomagolnak.
Van a magyar belpolitikában egy olyan történés, ami okkal nem került be a köztudatba, és senki nem foglalkozott vele. A nyugat hasznos-idiótái Magyarországon is tartalékban vannak, és bármelyik pillanatban kézi vezérléssel megmozdulhatnak a nyugati érdek kiszolgálására. Hogyan lehet az, hogy egy szélsőjobboldali figura vezető pozíciót kap a magyar-szerb határon, a baloldali jelöltek pedig gyakorlatilag az ő javára visszavonulnak? Toroczkai László éppen így lett újra Ásotthalom polgármestere. Több baloldali jelölt is visszalépett, így egyenes út volt a győzelemhez. Ha az emberek nem akarják, akkor is egy szélsőjobboldali szervezet vezetőjét teszik a szerb-magyar határra, mert erre politikai akarat van, előre elkészített forgatókönyv van arra vonatkozóan, hogy a szerb-magyar kapcsolatokat hogyan fogják megrontani.
Egy szélsőjobboldali szervezet pedig a szerb-magyar határon igen sok gondot tud okozni. Mi értelme lenne egy ilyen akciónak? Többek közt az, hogy Szerbia állást foglalt a keleti tömb mellett, Magyarország pedig nem, ehelyett a nyugat lába sarkába kapaszkodik. Szerbia nem EU tagállam és nem iktatta be az oroszellenes szankciókat, ehelyett saját nemzeti érdeke mentén politizál és a szerb vállalatok betörnek az orosz piacra. Magyarország ezzel szemben EU tagállam és nyugati érdekszféra, ezért beiktatta az oroszellenes szankciókat, a hazai vállalatok kárára. A két ország közt éles geopolitikai törésvonal van, amin igen hamar súrlódások lesznek. Nem véletlenül, hanem mert ez a nyugati országok érdeke. Még ebben a parlamenti ciklusban számítani lehet egy mesterséges szerb-magyar diplomáciai botrány kirobbantására, amiben jelentős szerep hárulhat a magyar szélsőjobboldalra.
Putyin Belgrádban tett nyilatkozata intő jel, és egyáltalán nem véletlen, hogy most hangzott el; a nyugati országok elsősorban a szélsőjobboldalt tudják felhasználni, mert a szélsőjobboldal az, ami ösztönszinten reagál és indulati alapon cselekszik. A nyugat ügynökei ott vannak a megfelelő pozíciókban, és amint Washingtonnak az lesz a kívánsága, hogy egy magyar-szerb diplomáciai botrány kell a térség stabilitásának felborítására, az alvó ügynökök és hasznos idióták együtt fognak aktivizálódni. Utóbbiak pedig biztosak lesznek abban, hogy valamiféle nemzeti érdek mentén cselekszenek. Ez egy igen reális veszély. A Jobb Szektor esete mutatja, hogy a szélsőjobboldal tetszőlegesen felhasználható rövid távon, mert egyrészt képtelen belátni saját szerepét a geopolitikai folyamatokban, másrészt akár polgármesteri székhez juttatott alvó ügynökök gondoskodnak arról, hogy a megfelelő pillanatban a nyugati érdek szerint alakuljanak a nemzetieskedő botrányok. Ahogy Putyin is mondta: "Mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy a jövőben ilyen ne fordulhasson elő újból". Még most van szükség arra a vakcinára, mielőtt ki tudják robbantani a botrányt a déli határon. A baloldaltól ilyenfajta reakcióra nem lehet számítani, mert a radikális atlantistáknak érdeke, hogy a szélsőjobboldal tartalékban maradjon a nyugati és keleti érdekszférák határán, azaz a magyar-szerb határon.


http://www.hidfo.net/2014/10/16/putyin-belgradi-latogatasa-sokkolta-nyugatot-keszul-szerb-magyar-diplomaciai-botrany