Orbán Viktor valamennyi miniszterétől elvárja, hogy kormányülésen vázolja társadalompolitikai elképzeléseit – írja keddi számában a Népszabadság. A napilap információi szerint a kormányfő valóban nagy dolgokra készül a következő – választásoktól mentes – 3,5 évben. Közben Kósa Lajos, Fidesz ügyvezető alelnöke a bürokráciacsökkentés fontosságáról beszélt.

Orbán Viktor valamennyi miniszterétől elvárja, hogy kormányülésen vázolja társadalompolitikai elképzeléseit – írja keddi számában a Népszabadság. A napilap információi szerint a kormányfő valóban nagy dolgokra készül a következő – választásoktól mentes – 3,5 évben. Közben Kósa Lajos, Fidesz ügyvezető alelnöke a bürokráciacsökkentés fontosságáról beszélt.
Orbán Viktor valóban készül a nagy szerkezetátalakításokra, a társadalmi elosztórendszerek reformjára – írja a Népszabadság.
A keddi kormányülésen “EMMI-napot” tartanak az egyik kormánytag elmondása szerint. A napirendek között szerepel:
a magyar nemzeti felzárkóztatási stratégia
az egész életen át tartó tanulás szakpolitikája
a köznevelés-fejlesztési stratégia
a végzettség nélküli iskolaelhagyás elleni középtávú program elfogadása
Mindezek mellett szó lesz a szociális ellátórendszer átalakításáról is.
A lapnak -név nélkül – nyilatkozó kormánypárti politikusok szerint Orbán Viktor célja az állami transzferek átalakítása: a szociális kiadások mérséklése, a segélyek átfazonírozása.
Egyes fideszes források szerint a kormány a segélyt, mint olyat szeretné megszüntetni. Itt példaként említi a lap a foglalkoztatást helyettesítő támogatás vagy a rendszeres segély további feltételekhez kötését. Emellett a GYES elnevezését is megváltoztatnák.
A rendszerek működésén úgy változtatna a kormány, hogy a központi költségvetésből érkező forintok biztosan célhoz érjenek.
Az elmúlt hetekben sorra szivárogtak a hírek Orbán Viktor “nagy terveiről”.

De mi lesz az egészségüggyel?
A napilap úgy tudja, hogy az EMMI-s államtitkárok közül Zombor Gábor egészségügyi államtitkár nem került még sorra Orbán Viktor meghallgatásai során, mivel az államtitkár még nem is tette le a kormány asztalára írásban a koncepciót.
A költségvetésről is tárgyalnak
Kósa Lajos fideszes politikus hétfőn már beszélt arról, hogy a kétnapos kormányülésen a kormánytagok vitáznak a 2015-ös költségvetés tervezetéről is. Most a napilap is azt írta, hogy hétfő este ez is téma volt a kormányülésen. Elképzelhető, hogy a kormánynak a hétvégén ismét össze kell még ülnie, hogy elvégezze az utolsó simításokat.
Bürokráciacsökkentés
A bankok elszámoltatása mellett a következő időszak másik fontos feladatának a bürokrácia csökkentését nevezte Kósa Lajos kedd reggel a TV2 Mokka című műsorában. A Fidesz ügyvezető alelnöke szerint “jó harminc százalékkal” csökkenteni kellene a magyar jogszabályok mennyiségét – számol be az MTI.
Kifejtette: több felmérés szerint Magyarország GDP-arányosan nagyjából 10,6 százalékot költ ügyintézésre, miközben ez az arány Hollandiában 3,8 százalék, az uniós átlag pedig 4 százalék körül van. Kósa Lajos szerint, ha csak a felére csökkentenék a bürokráciát, már a GDP mintegy 5 százalékát lehetne máshogy felhasználni. Ez jelentősen több, mint amennyit kutatás-fejlesztésre vagy felsőoktatásra fordít az ország.
Kósa Lajos kiemelte: egy sor olyan eljárás, jogszabály, rendelet, végrehajtási utasítás van, amelynek a betartása sok pénzbe kerül, de teljesen értelmetlen. Ha ezeket megszüntetik, GDP-arányosan jóval kevesebbet kell adminisztrációra költeni, és több maradhat a gazdaság szereplőinél.
Kérdésre válaszolva azt mondta: ez a közszférában önmagában nem elbocsátást, hanem átcsoportosítást jelentene. Ugyanis mint hozzátette: vannak olyan területek ahol az látszik, hogy jelentős többlet van, másutt viszont a foglalkoztatás növelésére van szükség.
Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter szeptemberben már előrevetítette ezt a programot. (portfolio)
Bal-Rad komm: “…Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter szeptemberben már előrevetítette ezt a programot.”
-Hát vetíteni! – azt tudnak! (Persze nem csak ők!) Huszonöt esztendeje pereg a filv, huszonöt éve ugyanaz az előadás, és a magyarok huszonöt éve szájtátva bámulják! Miközben a vetítést nézi a publikum, már a a széket is kilopták alóla! De a műsor tetszik, és ez a lényeg!
Jelképesen megkezdődik tehát a koronázódomb összehordása, Döbrögisztán homokvárának felépítése! Alájuk pedig elföldelve az út szélén hagyottak milliói!
HUSZONÖT ESZTENDEI ASSZISZTENCIÁNK KÉZZELFOGHATÓ EREDMÉNYE!