Az Egyesült Államok tovább folytatja saját terrorszervezete, az Iszlám Állam nevű csoport elleni légi támadásokat, eközben azt várja Törökországtól, hogy csatlakozzon a harcokhoz. Az elvárások szerint ez azt jelentené, hogy az amerikai légierő gépei a határ közelében lévő török támaszpontokról indíthatnák támadásaikat Szíria területére. Miközben Washington szerint Törökország hozzájárult ahhoz, hogy az amerikai vadászgépek az Incirlik török támaszpontról induljanak, a török miniszterelnök-helyettes nyilatkozata szerint ebbe nem egyeztek bele, csak tárgyalnak erről.
Hídfő.net | Bülent Arınç
"Az Incirlik légibázissal kapcsolatban nincs semmi új hír, de folytatjuk az egyeztetést. Egyelőre semmilyen döntés nem született" – Bülent Arınç miniszterelnök-helyettes nyilatkozata alapján Ankara kétkulacsos politikát folytat és miközben a nyugati érdeket kiszolgálja, a térségi országokkal kerülné a közvetlen, nyílt konfliktus felvállalását. A NATO-megállapodás alapján a török-szíriai határtól 150 kilométerre elhelyezkedő támaszpontról csak humanitárius segéllyel szállhatnak fel az amerikai gépek. A bázist egyelőre légitámadásokra nem használhatják, máshonnan kell indulniuk. Emellett a török delegáció az USA által az ISIS ellen kezdeményezett nemzetközi koalíció együttműködési nyilatkozatát sem írta alá.
Törökország egy igen veszélyes diplomáciai egyensúlyozásba kezdett; a kormány nem mer ellent mondani a nyugati nagyhatalmaknak, de ugyanakkor azzal is tisztában vannak, hogy amennyiben az amerikai gépek török bázisokról indítanának támadásokat, az USA terroristái pillanatokon belül harcokba bocsátkoznának Törökország keleti régióiban - éppen abban a régióban, ami a Nabucco forrásvidékének eléréséhez szükséges - és ez többek közt Törökország területi egységének megbomlásához is vezetne.


http://www.hidfo.net/2014/10/14/torok-kormany-tudja-hogy-ok-lesznek-az-atlantizmus-kovetkezo-aldozata