Irán külügyminiszter-helyettese, Hosszein Amir Abdollahijan visszautasította Szaúd-Arábia követelését arra vonatkozóan, hogy Irán vonja ki csapatait Szíria területéről. A külügyminiszter-helyettes elmondta, hogy "Az Iráni Iszlám Köztársaság érintett a terrorizmus elleni harcban. Irán segít az iraki és szíriai kormányoknak - és népeknek - a terrorizmus elleni harcban, összhangban az erre vonatkozó nemzetközi szabályozással."
Korábban a szaúdi külügyminiszter azt nyilatkozta, hogy ha Irán részt akar venni a szíriai krízis megoldásában, azt úgy teheti meg, hogy vonja ki csapatait Szíria területéről.
Június elején Hasszán Rohani iráni elnök megerősítette, hogy Irán kész támogatni a szomszédos Irakot a terroristák leküzdésében. A bejelentést követő éjszaka 1500 iráni katona lépte át a határt Kanakin városánál, Közép-Irak térségében, majd további 500 iráni harcos érkezett Badra Jassan környékére. Az iráni hadsereg Irakban nyár közepén megkezdte a Sííta Milíciák újraszervezését is.
Korábbi hírek szerint az iráni különleges alakulatok jelen vannak Szíriában is, emellett az iráni hadsereg több tízezer katonát küldött az Asszad-rendszer megsegítségére. Az erre vonatkozó hírt hivatalos forrás eddig nem erősítette meg.
Hídfő.net | Iráni csapatok SzíriábanIráni különleges alakulatok egy katonai parádén, Teheránban
http://www.hidfo.net/2014/10/14/iran-nem-vonja-ki-csapatait-sziriabol