Alekszander Lukasenko fehérorosz elnök kijelentette, hogy a jelenleg Ukrajnában zajló eseményekért egyedül Viktor Janukovics, volt ukrán államfő a felelős. „Ki tehető felelőssé a Majdanon történtekért és az azt követő eseményekért? Csakis az én egykori jó barátom, Viktor Janukovics. Csak ő a hibás abban, ami Ukrajnában történt”.
Az államfő azonban ezt nem abban az értelemben mondta, amit a nyugati fülek hallani szeretnének. A februárban történteket alkotmányellenes államcsínynek, a hatalom megragadásának minősítette. Nem is mondhatna mást, elvégre, ami februárban Kijevben történt, az egy atlantista puccs volt.
Hídfő.net | Alekszander Lukasenko
Lukasenko már a kijevi "forradalom" idején is hangot adott abbéli meggyőződésének, hogy a helyzet eldurvulásáért egyedül Janukovics a felelős. Csakhogy nem amiatt, amiket a nyugati országok is felróttak neki. Lukasenko nem amiatt bírálta az ukrán államfőt, amiért az "elnyomta az ellenzéket", hanem azért, mert elhagyta az országot. Janukovics távozását követően Lukasenko emlékeztette az ukrán államfőt, hogy a hadsereg főparancsnokaként kötelessége lett volna népe mellett maradni és utolsó lélegzetéig harcolni a nyugati felforgatók ellen, - és ha ez a halálához vezet, akkor meg kellett volna halnia Ukrajnáért.
Vagyis Belorusszia államfője kijelenti, nem annak köszönhető a jelenlegi ukrán helyzet, hogy a nyugati országok felforgatták Ukrajnát. Felforgatási kísérlet és puccskísérlet mindig van, ez a politika velejárója. A hatóságoknak tudni kell kezelni ezeket a helyzeteket, és Janukovics egy életek tízezreit követelő háborút akadályozhatott volna meg, ha a kritikus pillanatban nem saját életét menti, hanem engedélyezi a rendőröknek a lőfegyverhasználatot és keményen fellép a provokátorok ellen. Abban az esetben ma nem lenne háború, nem heverne romokban az ország, hanem Janukovics és az ukrán kormány lenne a nyugati szankciók célpontja.
Lukasenko már akkor kijelentette, hogy náluk nem lesz Euromajdan, a belorusz rendfenntartás példát statuál majd az első provokátorokkal, ha a nyugat Minszkben is "sokszínű forradalmat" akarna kezdeni.


http://www.hidfo.net/2014/10/17/lukasenko-harc-torvenyeirol