Megindult a lavina: az orosz vállalatok megkezdték a dollár kiszorítását az eurázsiai térségből, és átállnak arra a gyakorlatra, hogy a külkereskedelmi kapcsolatokban nem dollárt vagy más nyugati valutát, hanem rubelt használnak a kifizetésekre. Egy orosz ruhaipari cég több mint 400 millió rubel értékű szerződést kötött az egyik legnagyobb kínai beszállító céggel, amit orosz pénzben bonyolítanak le a VTB bankon keresztül. Az export novemberben kezdődik meg, az üzlet pedig mindkét félnek előnyös, mert csökkenti az árfolyamkockázatot és a többször valutaátváltás költségeit is. Andrej Kostin, a VTB vezetője tavasszal már bejelentette, hogy a nyugat főként a dolláron keresztül tud nyomást gyakorolni Oroszországra, emiatt felhívást tett közzé, hogy az exportőrök is álljanak át a rubel kizárólagos használatára.

Mostanra ez megtörtént. Vlagyimir Putyin a "Hív Oroszország" üzleti fórumon elmondta, hogy a Gazprom Nyeft a legutóbbi olajüzletet Kínával már rubelben bonyolította, valamint európai partnereknek is értékesített már olajat rubelben. Az államfő arra is ígéretet tett, hogy más országokkal is minél hamarabb átállnak erre a rendszerre. Putyin nyilatkozatát követően pedig kiderült, hogy a jövőben a Moszkvai Értéktőzsde is rubelben fogja jegyezni az olaj árát.
Oroszország emellett a dollárban tárolt valutatartalék mértékét is csökkenti, mivel a dollár Washington eszköze ebben a geopolitikai konfrontációban. Mivel Kína Oroszország legfontosabb külkereskedelmi partnere, első lépésként a két ország közt száműzik a dollár használatát minden téren. Ez a folyamat most kezd az energetikai vállalatoktól és pénzügyi szférából átgyűrűzni a gazdaság más ágazataiba. Eközben Kína szintén egy sor megállapodást kötött külkereskedelmi partnereivel arról, hogy a dollár helyett jüanban bonyolítják majd a tranzakciókat. Kína szintén megszabadul a dollártól, ehelyett saját nemzeti valutáját kezdi használni a nemzetközi kifejezésekben.


http://www.hidfo.net/2014/10/17/egyre-tobb-gazdasagi-agazat-szamuzi-dollart