Dacára annak, hogy tegnap a kijevi udvar szentesítette Donbassz “egyes területeinek” különleges státuszáról rendelkező törvényt (Avakov azonnal jelezte is, hogy “ez csak egy papír”) a csatatereken egyre éleződik a helyzet.
novosti
Tegnap késő délután kezdődtek, egész éjjel zajlottak, és ma reggel is folytatódnak Mariupol környékén az összecsapások Nyalókakirály bérgyilkoshordái és a népköztársasági erők között. Ezen a vidéken a leghevesebb összecsapások Talakovka és Sevcsenko környékén voltak – vannak. Működnek a felek tüzérségi ütegei rendesen, de kézifegyverekkel is hangszerelnek.
Az északi végeken Szcsasztyje – környékén már állandósultak az összecsapások. A népköztársaságiak a korábbi statikus állásaikból kezdik magukat mozgatni Luhanszktól északi irányba.
Liszicsanszknál az éjszaka folyamán a népfelkelők aknavetőkkel és kézifegyverekkel megtámadtak és megsemmisítették a valcmanista latrok két blokkposztját. A kilőtt bérgyilkosok számáról nem tudtak meggyőződni az éjszakai sötétség okán, de az biztos, hogy a két ellenőrző pont felszámolásra került.
A Szeverodonyeckben fészkelő pribékeket is meglepték éjfél után a népfelkelők. Két csoportjuk behatolt a városba, és végzett egy kis irtást.
A Novoajdarszk – járásban Bahmutovkánál mára virradó hajnalban ismét lecsaptak a népköztársaságiak a zsoldosokra. A még tegnapi sebeiket nyalogató bérgyilkosok újabb húsz egyede harapott fűbe a felkelő nap fényénél. Ami megvilágított 2 leolvasztott BTR -t, és 1 db. BMP – t. A tettesek ismét a Luhanszki Népköztársaság fegyveres erőihez tartoztak.
Ugyancsak ma hajnalban Szmelo mellett a kozákok lerendeztek három kijevi páncélost.
Donyecket tegnap délután a valcmanista latortüzérség lőtte. Ismét a város “Kujbisev” kerülete kapta a legtöbb gránátot. Két civil személy életét vesztette
Ma reggel Avgyejevka déli városrészeiben intenzív összecsapások kezdődtek a városba betört népköztársaságiak csapatai és a valcmanist pribékhorda városi erői között.
Nyikisinonál a körbezárt bérgyilkosok az éjszaka ismét megpróbálkoztak a közlekedési útvonaluk helyreállításával, de ismét rajtavesztettek. Ráadásul a bebőszült népköztársasági tüzérség a peszki és gyjebalcsevoi tömörödvényüket kissé megszórta.
Az alábbi videon a népköztársaságiak próbalövéseket végeznek a zsákmányolt 152 mm-es – és “feljavított” műszerrel.
http://balrad.wordpress.com/2014/10/17/harcok-donbasszban/