A vízhiány a 21. század legnagyobb problémája lesz. A vízhiánnyal küszködő országok száma évről évre nő. A vízkészletek feletti rendelkezés megszerzése már konfliktusok forrásává vált Közép-Ázsiában. Oroszország és Kazahsztán elnöke a kazahsztáni Ust-Kamenogorskba érkezett, a 7. Interregionális Együttműködési Forumra, ahol a víz-krízis a vezető napirendi pontok között szerepel.


Az Amu-Darja és a Szir-Darja Közép-Ázsia legfontosabb folyói, vízhozamuk felett Kirgizisztán és Tadzsikisztán rendelkezik. Mivel ezeknek az országoknak a gazdasága gyengébb, mint a szomszédos országok gazdasága, gazdaságukat vízerőművek építésével fejlesztenék. A víztározók megépítése várhatóan csökkenteni fogja a folyók vízszintjét, ami Kazahsztánban, Üzbegisztánban és Türkmenisztánban fog gondokat okozni. Egészen a közelmúltig, a régió országai fizettek a vízért, készpénzben, vagy valamilyen barter rendszerben, például gázt vagy energiát adtak a vízért. A kérdés most az, hogy ez a rendszer most, hogy új vízerőművek építését tervezik, vajon megmaradhat-e. Mr. Azhdar Kurtov a Stratégiai Kutatóintézet szakértőjének kommentárja:
“A kirgizek hatalmas vízierőműveket akarnak építeni a folyóikra, ami azt jelenti, hogy kevesebb víz fog jutni a szomszédos Kazahsztánba. Ennek fényében elmondható, hogy az országnak hatalmas összegeket kell a víztározók építésére költenie.”
Az Irtisz folyó, amely Kínában ered és Kazahsztánon keresztül folyik Oroszországba, szintén vita tárgyává válhat. Kína az Irtisz vizének nagy részét pazarolja a Xinjiang Ujgur Autonóm Régió mezőgazdasági szükségleteire, aminek következtében a környező országokba kevesebb víz jut. A víz ésszerű felhasználása égető kérdés a világ számos más országában is. A víz krízis már régóta probléma Dél-Ázsiában és Afrikában.
Mint az olaj és a gáz, a vízkérdés is fontos tényezővé válik, amely rányomja bélyegét az országok közötti kapcsolatokra. Nyilvánvaló, hogy bizonyos intézkedéseket kell meghozniuk a nagyobb vízkészletek felett rendelkező országoknak, hogy a víz miatti konfliktusokat elkerüljék. Az Ust-Kamenogorsk-i fórum résztvevői várhatóan találnak majd valamilyen megoldást a problémára a jó párbeszéd reményében.

Hírfigyelő Szolgálat