A Vajdaság több településén albán tulajdonú pékségeket támadtak meg - jelentette ki Aleksandar Vucic szerb miniszterelnök a szerbiai közszolgálati televíziónak (RTS) adott interjújában ma. Csalódottságának adott hangot Edi Rama albán miniszterelnök csütörtökön amiatt, ahogy a belgrádi illetékesek reagáltak a szerb-albán futballmeccsen történt „zászlós” incidensre, de kijelentette, hogy nem mondja le a következő hétre tervezett belgrádi találkozót szerb hivatali partnerével.
„Igazán szomorúak és nagyon csalódottak vagyunk amiatt, ami történt, és ahogy a szerb illetékesek reagáltak. Hihetetlen” - mondta Edi Rama a Reuters hírügynökségnek csütörtökön az Egyesült Államokbeli Cambridge-ben, miután beszédet mondott a Harvard Egyetemen. Hozzátette azonban: nem fogja engedni, hogy a megjegyzések vagy a szerb hatóságok állításai megakadályozzák abban, hogy a jövő szerdán Belgrádba látogasson.
Edi Rama személyében közel 70 év után első alkalommal látogat albán állami vezető a szerb fővárosba.
A szerb hatóságok a stadionban rövid időre feltartóztatták és kihallgatták Edi Rama testvérét, Olsi Ramát, azzal a gyanúval, hogy ő a felelős az incidensért. Edi Rama elutasította a testvérével szembeni vádakat, tagadta, hogy neki bármi köze volt a történtekhez.
Aleksandar Vucic szerb miniszterelnök politikai provokációnak és a szerb nép megalázására tett kísérletnek nevezte az esetet. Nebojsa Stefanovic szerb belügyminiszter csütörtökön azt mondta: az eset azt mutatja, hogy Albánia „nem elég érett” ahhoz, hogy csatlakozzon az európai közösséghez.
A B92 belgrádi rádió-televízió pénteki híradása szerint az albán külügyminisztérium Miroljub Zaric belgrádi nagykövetnek diplomáciai jegyzéket nyújtott át, amelyben hevesen tiltakozott a meccsen történtek miatt. A tárca honlapján megjelent közlemény szerint Tirana határozottan elutasítja a kulcsfontosságú belgrádi vezetők politikai rágalmait az albán nép és állam ellen. Tirana felszólította a belgrádi vezetőket, hogy tanúsítsanak érettséget, és ítéljék el a meccs előtt és ideje alatt, illetve utána történt albánellenes megnyilvánulásokat.


Egy nappal korábban Tirana belgrádi nagykövete is tiltakozó jegyzéket kapott a szerb külügyminisztériumtól.
A támadásokat a szerb média reakcióként értékeli a keddi szerb-albán Európa-bajnoki futballmeccsen történt "zászlós" incidensre. Vucic ugyanakkor úgy fogalmazott: "Mi nem viselkedhetünk úgy, ahogy az albán provokatőrök, akik azon az estén megpróbáltak zavargásokat kirobbantani, lángra gyújtani Szerbiát, és nyugtalanságot kelteni az egész régióban." Hozzátette, hogy Szerbia minden állampolgárának a vagyonát és biztonságát meg kell védeni, az albán pékségek tulajdonosai pedig "ebben az országban dolgoznak és itt fizetnek adót".

A Szerbia-Albánia labdarúgó-mérkőzésen történt incidens után szerda éjjel Vajdaság-szerte ismeretlen tettesek albán pékségekre támadtak. Néhol a kirakatokat törték be, egy helyen pedig fel is gyújtották a boltot. Pénteken hajnalban újra kirakatokat törtek be.

A botrányba fulladt keddi belgrádi szerb-albán Európa-bajnoki selejtező mérkőzésen történtek feszültséget okoztak a két ország kapcsolatában. A mérkőzés alatt egy ismeretlen elkövető egy távirányított repülő alkalmatossággal, úgynevezett quadrocopterrel "Nagy-Albániát" ábrázoló zászlót irányított a pálya fölé. A két csapat játékosai között dulakodás tört ki, amibe szurkolók is bekapcsolódtak. A mérkőzést félbeszakították, majd egyórás szünet után végleg lefújták.

Szerbiában nem először fordul elő, hogy albán nemzetiségű személyek vagyontárgyait rongálják meg. 2008-ban például, miután Koszovó kikiáltotta függetlenségét Szerbiától, a Koszovó Szerbiáé elnevezésű belgrádi tüntetés után történtek hasonló támadások.

Mi a napokban zajlott szerb-orosz titkos diplomáciai találkozóra adott felbújtó jellegű EU-s reakciót sejtjük albán cinkossággal... Hiszen Szerbiának létfontosságú érdekeltsége lehet Oroszországgal inkább, mint a kizsákmányló Unióval. Készül az "ukrán-szindróma"?

Gölöncsér Miklós összeállítása