Szijjártó Péter külügyminiszter tárcájához érkezett a most kinevezett három helyettes államtitkár

Pedig amíg Kósa Lajos, a Fidesz alelnöke kedden arról nyilatkozott, hogy jó lenne a felére csökkenteni a bürokráciát, addig a szerdai Magyar Közlöny újabb három helyettes államtitkár kinevezéséről számolt be, ezúttal a Szijjártó Péter által vezetett külügyi tárca bővülhetett.

A kabinet tanácskozásáról a napokban kiszivárgott információk szerint a kormányablakokon és az okmányirodákon spórolna a kormány. A tervek szerint nem lenne minden járásban kormányablak, és a nyitvatartási időt is rövidítenék, vagyis nem maradnának az esti órákban is nyitva a kormányablakok.

Ha így döntene a kormányzat, ezek az intézkedések ráadásul nemcsak az érintett ügyintézők munkahelyét fenyegetnék, hanem azt is jelentenék, hogy több térségben nehezebben tudnának ügyeket intézni, és sokan csak a szabadnapjukon járhatnának dolguk után, mert a munkaidőn túl nem találnának nyitva lévő okmányirodát.

Az állami vezetők leépítéséről azonban egyelőre semmit sem lehet hallani. Pedig már 53 államtitkár van, a fizetésük havonta 997 ezer forint. A helyettes államtitkárok száma pedig a napokban elérte a százat, az ő havi bérük bruttó 750 ezerforint, a miniszterek 1,1 milliót visznek haza.

A létszám jelentős gyarapodás az előző Orbán-kormány megalakulásához képest: 42 államtitkárral és 54 helyettes államtitkárral indultak, és alig egy év elteltével meghirdettek egy bürokráciacsökkentő programot, amely nem terjedt ki az állami vezetőkre.

Kérdeztük a Miniszterelnökséget, hogy a mostani bürokráciacsökkentő program érinti-e majd az államtitkári és helyettes államtitkári kört, de kitérő választ kaptunk.

- Az e heti kormányülés főtémája a 2015-ös banki elszámoltatás költségvetésnek előkészítése volt. A bürokráciacsökkentésről konkrét kormánydöntések később lesznek - válaszolt a Kormányszóvivői Iroda a Blikknek.
A szakértő kételkedik abban, hogy tartósan tudnák csökkenteni az állami vezetők számát.
- Minden kormány elhatározza, hogy leépíti a bürokráciát, de ha tesz is lépéseket, a ciklus végére vissza szokott állni a kiinduló állapot - mondta Juhász Attila, a Political Capital vezető elemzője, aki szerint a spórolás egyik legegyszerűbb módja a kormányablakok bezárása lehet.

- Ezzel viszont a kormány a saját jó és sikeres kezdeményezését vágná vissza, amely sok ember számára egyszerűsítette az ügyintézést - tette hozzá a szakember.

K. D.
Blikk

Kapcsolódó:
Szijjártó nem tudja, mennyi lesz a rezsije
Ezt a luxusházat vette meg Szíjjártó
Sosem volt ennyi fejes a tárcáknál
Milliárdokért utaztak a minisztériumok dolgozói
Szijjártó természetesen semmit sem tud, de pártolja ennek a semminek a teljes nyilvánosságát
Giró-Szász: Még a gyanú is felháborít
NAV-os szál a korrupciós ügyben
Rogán nem tudja eldönteni, hogy az amerikai vád vicc vagy komoly
Hungary not investigating US corruption claims
Két karrier
Nem volt törvényes a vád az Új Magyar Gárda Mozgalom ellen

Lakatos Pál: Micsoda hangzavar volt az MSZP-s Simon Gábor bankügyletének kirobbanásakor. Kutyapórázon vonszolták, ráncigálták őt ide-oda. Az amerikai korrupciós listán lévő magyar "nemzetmentő- rendszerváltóknak" is hasonló sors jut?


"A probléma az hogy néhányan nem látják a dolgokat csak miután megtörténtek, és képtelenek látni a bekövetkező dolgokat, avagy képtelenek látni a jövőt, de még akkor sem ha az a jövő nagyon világos."
(Hafez Al-Assad)
"Korrupt államban sok törvényt alkotnak" (Tacitus)

A belga egészségügyi miniszter