Évente százmilliós nagyságrendű összeget sikkasztottak el a Dohány utcai zsinagóga belépődíjaiból – dokumentálja egy belső körlevélben a nyáron a budapesti hitközség ügyvezetőjévé választott Schwezoff Dávid.
kufár
Évente százmilliós nagyságrendű összeget sikkasztottak el a Dohány utcai zsinagóga belépődíjaiból – dokumentálja egy belső körlevélben a nyáron a budapesti hitközség ügyvezetőjévé választott Schwezoff Dávid.
„1. Ima, 2. Ügyvezető igazgató visszahívásának indítványa, 3. Elnök visszahívásának indítványa, 4. Ima.” Nem, ez nem az Isten, haza, család nevében állandó kiszorítósdit játszó kisgazdapárt egyik korábbi országos nagygyűlésének napirendje. Hanem a Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) ma délutánra meghirdetett rendkívüli közgyűlésének tárgysorozata. A Schwezoff Dávid ügyvezető igazgató által jegyzett meghívó szerint ha az ülés határozatképtelen, november 5-én lesz az ismétlés. Ez a dátum azért különös, mert közben a BZSH elnöke, Tordai Péter szintén 5.-re hirdetett rendkívüli közgyűlést – ám ő a nyitó és záró ima között a saját visszahívásáról nem szavaztatna, Schwezofféról viszont nagyon.
Nyári megválasztásakor Schwezoff Dávidot mindenki a bosszúéhes Zoltai Gusztáv kreatúrájaként látta és láttatta – az új ügyvezető azonban októbertől az elmúlt 25 év teljes hűbéri rendszere ellen hirdetett háborút. Legalábbis ha az általa kiküldött belső körlevelek – melyek több forrásból lapunkhoz is eljutottak – rendőrségi, ügyészségi kézben landolnának, alighanem feljelentésként kellene értékelni őket. Schwezoff október 3-án juttatta el a BZSH közgyűlési tagjainak a szervezet stratégiai és marketingtervének összefoglalóját, melyben kifejti: az elmúlt években 230–250 ezer látogatót fogadott a Dohány utcai zsinagóga, és az átlagos bevétel személyenként 1273 forintra jött ki, pedig ennél még a nyugdíjas- és diákbelépő is drágább, nem beszélve a 2500 forintos felnőttjegyről. Vagyis a beléptetésből 400-500 millió forintnyi bevételnek kellene származnia, de legfeljebb 300 milliónyi érkezik, azaz valahol valaki sikkaszt.
(valasz)
Bal-Rad komm: Viszont a jeles műintézmény karbantartására ORSZÁGUNK büdzséje biztosít éves szinten százmilliókat.