A Zarubezsnyeft energetikai vállalat végrehajtotta első olyan olajszállítását Belorussziába, aminek a kifizetése már rubelben történt, nyugati valuta közbeiktatása nélkül. A fordulópontot jelentő eseményt a vállalat közleményben hozta nyilvánosságra. A kőolajexport kifizetése a Zarubezsnyeft helyi leányvállalatának számlájára történt nemzeti valutában, ami valóban fordulópontot jelent, mert mindeddig dollár kellett közbeiktatni a nyersanyagszállítmányok kifizetésére. Ez nem csak a valutaátváltás pluszköltségeivel és árfolyamkockázattal tette nehezebbé a kifizetéseket, hanem azt is szükségessé tette, hogy az importban érdekelt országok jelentős dollártartalékkal rendelkezzenek.

Az orosz kormány korábban kifejezte szándékát arra vonatkozóan, hogy kiszorítsa a dollár használatát a térség energiapiacáról. Ennek érdekében igen gyakorlatias lépéseket tesznek; az energetikai vállalatok lehetővé teszik a partnerországok számára, hogy dollár közbeiktatása nélkül rubelben vagy jüanban is fizethessenek a szállítmányokért. A kőolaj árát rubelben fogják jegyezni a moszkvai értéktőzsdén, a közeljövőben pedig a Gazprom is átáll arra a gyakorlatra, hogy az orosz gázért rubelben és euróban is lehet fizetni, dollár közbeiktatása nélkül.
Mindez a dollár értékét rontja, a rubel értékét pedig fokozza hosszú távon. Az eurázsiai országok ugyanis nem kötelesek már jelentős dollártartalékot felhalmozni, hogy kifizetéseiket intézzék. A dollárra a kereslet emiatt egyre csökken, a rubel kereslete pedig fokozódik, ami az orosz valuta értékét emeli az elértéktelenedő amerikai pénzzel szemben.
Ezzel vége az amerikai "Új Világrend" pénzügyi talapzatának. A dollár monopóliumhelyzete megbomlik. Mindeddig gyakorlatilag a dollár volt a világvaluta; mindennek az értékét dollárban mérték a globális piacon, és a fejlett országok kénytelenek voltak dollárt felhalmozni, ha importálni akartak. Ez a monopolhelyzet azonban leomlik, helyét a globális pénzpiacon is a multipolaritás veszi át. Többé nincs egyetlen világvaluta; több féle pénzben lehet fizetni a nyersanyagokért, és ami az energiapiacon megkezdődött, igen hamar átgyűrűzik majd a gazdaság más szektoraiba is.


http://www.hidfo.net/2014/10/29/lavinava-noheti-magat-dollar-kiszoritasa