Lényegesen kevesebb összecsapás zajlik a tűzszüneti egyezmény kihirdetése óta, de igazi béke most sincs délkelet Ukrajnában. A harcok két kiemelt körzetben folynak intenzíven; az egyik a Luganszkhoz tartozó Debalcevó, a másik Donyeck környéke és a donyecki nemzetközi repülőtér.
Donyeck
A legkomolyabb összetűzések a reptér környékén folynak. A Donyecki Fegyveres Erők harcosai támadják a repteret, mivel az oda befészkelődött zsoldosok nem hajlandók a tűzszüneti megállapodás szerinti visszavonulásra. A donbasszi harcosok jelentése szerint komoly veszteségeket szenvedtek, meghalt 11 bajtársuk, és megsebesült 23, ebből a fele komolyan, a másik fele könnyebb sérülés. A jelentéseik szerint a zsoldosok is jelentős veszteségeket szenvedtek, főleg a leszállópályáért folyó harcokban, de a veszteségeket már nem tudják pótolni. A zsoldosok kezén már nincs semmi egyéb, mint az új terminál épülete, valamint a leszállópálya terminál felőli része. A jelentés szerint eddig 20 halott zsoldost találtak, de ennél többen estek el.
A tűzszünet óta először lőtték újra nehéz aknavetővel Donyeck városát, valamint módszeresen rombolják rakétás egységekkel a város környéki lakóövezetet. Találat ért egy iskolát is, hárman - két tanár és egy diák -  életüket vesztették. Az iskolát szándékosan lőtték, és a tüzelés kezdetét a becsengetés után 20 percre igazították. A donyecki felderítés azonban információkat szerzett a készülő támadásról és később indították a tanítást, ezért ilyen kevés az áldozat. Mindenkit kimenekítettek, de így is húsz sebesült van. Ezen kívül a támadás megrongálta az elektromos hálózatot.
Donyeck környékén több falut lőttek rakétás egységekkel. A feltűnő, hogy nem az újorosz katonák állásait vagy ellenőrző pontjait lövik, hanem módszeresen a településeket.
Luganszk
Luganszk környékén szinték kiújultak a harcok. Reggel az ukrán tüzérség lőni kezdte Luganszk városát, ezért a Donyecki Népi Köztársaság (DNK) katonái támadást indítottak az Ajdar alakulat egy ellenőrző pontja ellen, amit rövid idő alatt felszámoltak. Mivel a tüzérségi tűz nem csillapodott, hanem inkább fokozódott és az ukránok több, Luganszk körüli falut is lőni kezdtek, ezért Szeverodonyeck irányába több támadást hajtottak végre az újorosz katonai alakulatok. Több ellenőrző pontot leromboltak, és két településen is kiszorították az ukránokat. Ezalatt a DNK rádiós egységei üzenetet küldtek az ukrán csapatoknak, hogy ha nem hagynak fel a tüzérségi támadással, tovább folytatják a támadásokat az ukrán ellenőrző pontok ellen. Az újorosz rádiós federítés azonban jelentette, hogy elfogott egy angolul zajló forgalmazást, amely arról szólt, hogy aláaknázták a Donyecktől nyugatra fekvő víztározó gátját. Ha lerobbantják, azzal elárasztanak két települést, amely a DNK kezén van.
A motorola egység harcosai erősítésként bevonultak Debalcevo városába, hogy ott megerősítsék az állásokat, mivel a város körbekerítése előtt az ukránok jelentős páncélos erőt vontak itt össze. Másrészről az ő harcosaik adták a támadó erőt a mai ellenlökésekhez is Szeverodonyeck irányába. Vezetőjük, Alexej Borisovics már többször jelezte, hogy nem hisz a tűzszünetbe, melyet az ukránok fel fognak rúgni, csak idő kérdése lesz. Most gyors üzenetet juttatott el a mai lépéseik miatt a médiába, melyben kifejtette, a megállapodások értelmében sem, de egyébként sem tűrik el az ukrán agressziót, és minden esetben megtorolják azokat.
EBESZ jelentések
Az EBESZ megfigyelői megerősítették, hogy támadás érte a donyecki iskolát, ahol egy fiatalkorú is élettét vesztette, több pedig megsebesült. Emiatt az EBESZ tiltakozott az ukrajnai vezetésnél és nyilatkozatban elítélte az esetet, amelyben kijelentette, az esetért az ukrán hadsereg a felelős. Másik érdemleges előrelépésként értékelhető, hogy az EBESZ megfigyelők szembesültek azzal, hogy az ukránok nagyban űzik a szervkereskedelmet, és valóban nagyon sok halottból hiányoznak belső szervek. Nem tudható, hogy frissen elesett halottakból távolították el, vagy ezért ölték meg őket (számos civil áldozatot is találtak), de a feltárt tömegsírokból nagy számban kerülnek elő felkoncolt és "hiányos" holttestek.
A DNK területén kívül több összetűzés volt az orosz többségi lakosság és az ukrán katonai egységek közt. Odesszában, Harkovban, és most már Szlavjanszkban is tüntetések, megmozdulások, zendülés jellegű összetűzések történtek.


http://www.hidfo.net/2014/10/02/kiujulo-harcok-tovabbra-sincs-igazi-tuzszunet