Hídfő.net | Elon MuskElon Musk, a Dragon V2 űrhajó előtt. A Dragon V1 2012-ben állt sikeresen földkörüli pályára, majd kapcsolódott a Nemzetközi Űrállomáshoz.
Elon Musk amerikai milliárdos embereket küldene a Marsra, hogy biztosítsa az emberiség fennmaradását. Musk, aki többek között a SpaceX cég igazgatója is, sose csinált titkot abból, hogy szerinte mielőbb meg kellene hódítani a Marsot. A hivatalos bejelentését ezzel kapcsolatban 2014 júniusában tette, amikor is közölte, hogy a következő évtizedben embereket juttat a Marsra. Musk 2013 januárjában már kifejtette, hogy egy 80.000 embert magában foglaló telepet kíván létrehozni a Marson, amint a technológia rendelkezésre áll.
Elon Muskot akár tréfamesternek is nevezhetnénk, azonban az életrajza alapján nem az. Annyira nem, hogy a 2013 januárban bejelentett tervéből mostanára egy grandiózus, több millió embert magában foglaló tervezet lett, ami egy fenntartható kolónia tervére épül. "Ide produktív emberek kellenek, akinek újra fel kell építeniük a Földről már ismert ipari központokat a Marson. Bányászni és finomítani, mindezt egy oxigén nélküli környezetben, ahol se fák, se növényzet nincs, se egyéb általunk ismert erőforrások, mint például az olaj."
Musk meglátása szerint az emberiség jövője azon múlik, hogy képes-e stabilan és tartósan utazni a bolygók között. "Az emberiségnek meg kell vetnie a lábát több bolygón is, arra az esetre, ha bármi kontrollálhatatlan, például egy gyógyíthatatlan járvány törne ki. Persze, a jó hír az lenne, hogy megoldottuk a globális szegénység problémáját, de sajnos nem maradt élő ember, aki élvezhetné ezt." - fejtette ki Musk.
Musk szerint a Mars kolonizálása annyira drága lenne, hogy be kell vonni privát tőkét is. Ezt nem is akárhogy képzeli el. "Ki kell válogatni azokat az embereket, akik önként akarnak menni, és van erre legalább 500.000 dollár tőkéjük is. Fontos megérteniük, hogy ez nem egy nyaralás lenne. Új világot építeni mennének oda. Hasonló lenne, mint amikor annak idején az emberek eladták mindenüket, hogy meg tudják váltani a jegyet a kolóniákra, az akkori Amerikába."
Az utazással kapcsolatban is elkezdődtek a számítások. Elon Musk kalkulációi alapján amennyiben 100 embert tudnának vinni egyszerre, és azok csomagjait és felszereléseit, akkor is átlagosan egy embert szállító űrhajó mellé kellene még legalább 9 másik, amik csak az embert szállító űrhajó teherűrhajói lennének. Ez több mint 100.000 fordulót jelentene. A SpaceX emiatt elkezdett megoldásokat kidolgozni egy újrafelhasználható űrhajóra.

http://www.hidfo.net/2014/10/02/elon-musk-amerikai-milliardos-embereket-kuldene-marsra