Megerősítették az Európai Együttműködési és Biztonsági Szervezet megfigyelői is, hogy az ukrán front a szervkereskedők beszerzési forrásává vált. Az EBESZ emberkereskedelem-ellenes különképviselője, Madina Dzsarbuszinova egy ukrán televízió adásában megerősítette, hogy délkelet Ukrajnában a holttestek belső szervei hiányoznak, és kijelentette, hogy beható vizsgálatot követel az ügyben. Az EBESZ képviselői "nem tartják kizártnak", hogy a szervkereskedők működnek az ukrán fronton.
A frontvonalon talált tömegsírokban korábban számos olyan holttestet fedeztek fel, melyeken kínzás nyomai voltak láthatóak, és hiányoztak a belső szervei. A nyugati média következetesen "orosz propagandának" nevezte a Donyecki és Luganszki Népi Köztársaság területén feltárt tömegsírok ilyen vonatkozásait. A helyiek azonban gyakran arról számolnak be, hogy a szervkereskedők helikopterrel szállnak ki a friss holttestekhez. Az ilyen "látogatásokat" követően a katonák felszerelése nem hiányzik, a holttesteket is ott hagyják, rajta a műtéti beavatkozás nyomaival. A kezdetben "pletykának" nevezett híreket alátámasztotta, hogy a donyecki fegyveres erők Nyizsnyij Krinka mellett több tömegsírt is feltártak, ahol számos esetben hiányoztak a holttestek belső szervei, a holttesteken műtéti beavatkozás, nem ritkán kínzás nyomai voltak láthatók.
Alaposan elrejtett tömegsírokat találnak a bünteőosztagok nyomában
A térségben a Jobb Szektor tagjaiból toborzott Ajdar különítmény működött, amit utólagosan tagadnak az ukrán hatóságok, azonban az elesett katonáknál számos esetben a Jobb Szektor szimbólumait találták meg. Az EBESZ képviselői kezdeményezték, hogy az esetek nemzetközi szakértői csoport bevonásával legyenek kivizsgálva.