Ewa Kopacz lengyel miniszterelnök a parlament alsóházában elmondott beiktatási beszédén bejelentette, hogy nagyobb amerikai katonai jelenlétet akar az országban, az ukrán helyzet fejleményei miatt. A bejelentés egyidőben érkezett azzal, hogy az Egyesült Államok is bejelentette, további 700 katonát és 20 tankot küld Lengyelországba és a balti államokba. "Tekintettel arra, ami Ukrajnában történik, az Egyesült Államokkal fennálló szoros kapcsolat különösen fontossá válik. Emiatt a kormány minden erőfeszítést megtesz, hogy biztosítsa a fokozott amerikai katonai jelenlétet Lengyelországban".
Már megkezdődött Texasból az "Ironhorse" páncélos alakulatok leszállítása, valamint 700 amerikai katona - Bradley és Stryker páncélosokkal - is útban van Lengyelországba. Ez az  első eset a hidegháború óta, hogy az Egyesült Államok páncélozott egységeket telepített Európába. John Farmer, az "Ironhorse" egységek szóvívője szerint "Ennek a telepítésnek az oka, hogy a szövetségeseink előtt is világos legyen, hogy képesek vagyunk megvédeni őket. Telepíthettünk volna pesze könnyű egységeket is, de semmi nem lehet olyan, mint egy tank, ha eredményt akasz elérni.A balti országok és Lengyelország hivatalos álláspontja az, hogy fokozottan aggodalmaskodnak az Ukrajnában zajló események miatt, és rettegnek az orosz katonai beavatkozástól, ami szerintük Kelet-Európát fenyegeti.
Ironhorse zászlóalj Texasban
Ugyanakkor az Egyesült Államok nem teljesen ügyel a látszatra; Philip Breedlove, az amerikai hadsereg európai parancsnokságának vezetője több alkalommal is úgy jelentette be a kelet-európai átcsoportosításokat, hogy arról az érintett tagállamok vezetői még nem is tudtak. A későbbiekben a célországok természetesen "önként igényelték" az amerikaiak bevonulását, az általuk vizionált orosz veszélyre hivatkozva. Ezek az esetek azt mutatják, hogy a gyakorlatban az Egyesült Államok érdeke az amerikai katonai jelenlét fokozása Kelet-Európában, hogy nyomást gyakorolhasson Oroszországra és saját befolyása alatt tartsa a kelet-európai országokat.
Miközben a legújabb közvélemény-kutatások is azt támasztják alá, hogy a lakosság többsége Oroszországot nem tartja fenyegetésnek, az embereket senki nem kérdezi meg az Európai Unióval és NATO-val kapcsolatos ellenérzéseikről. Ugyanakkor a felmérések azt is igazolják, hogy a közvélemény már a NATO ukrajnai beavatkozását sem támogatja, akkor sem, ha az "védelmi jellegű" és nem amerikai, hanem "nemzetközi" beavatkozás.

http://www.hidfo.net/2014/10/02/ujabb-700-amerikai-katona-erkezik-lengyelorszagba