Hídfő.net | "Occupy Central", Hong Kong"Occupy Central", Hong Kong
Kínai külügyminiszter, Vang Ji, kifejtette az Egyesült Államok külügyminiszterével, John Kerryvel tartott találkozóján a hongkongi tüntetések kapcsán, hogy Kína nem tolerál semmiféle beavatkozást a belügyeibe. Vang Ji idesorolta a tüntetők bármilyen külföldről érkező támogatását, mind anyagit, mind bármilyen politikait.
John Kerry válasza az volt, hogy Peking egy nyílt demokráciájú várost vett át Nagy-Britaniától a szerződés lejártával, meglátása szerint ezt így is kellene kezelni. John Kerry felszólította továbbá a kínai hatóságokat, hogy tanúsítsanak toleranciát a tüntetőkkel szemben. Látható, hogy az Egyesült Államok továbbra is nehezen engedi el a világrendőr szerepét, annyira, hogy egy másik szuverén állam hatóságait utasítgatják. Kína azonban már túl van azon, hogy másodhegedűs legyen a világpolitikában, és az ottani mentalitásban udvariatlanságnak számít a John Kerry féle hozzáállás, akkot is, ha nemzetközi diplomáciáról beszélgetünk.
A hongkongi "Occupy Central" -meglepő módon a felforgatók annyi fáradtságot nem vettek, hogy valami eltérő nevet válasszanak a kínai felforgató akciónak- a helyi adminisztráció fejének, Liang Cjeninnek a távozását követelik. Hogy miért Hong Kong? Pont, amiért John Kerry is említette a várost. Mivel 99 évig brit uralom alatt állt, ezért a nyugati titkosszolgálatoknak bőven volt idejük kiépíteni a földalatti hálózataikat.
http://www.hidfo.net/2014/10/02/kina-szerint-az-egyesult-allamok-kezd-tul-messzire-menni

4. Majdan Hong Kongban

“A hong kongi Majdan” – így kezdi hívni a külföldről pénzelt antikommunista lázadást, a nyugati média. És lényegében erre minden oka meg is van, – hiszen a “békés tüntetők” által alkalmazott módszerek eléggé hasonlítanak, a majd 1 évvel ezelőtt kezdődött kijevi Majdanéra.
A Kína ellenes lázadók immáron nyíltan a helyi kormányzati épületek elfoglalására készülnek. Követelik, hogy a Pekingi hatalmat képviselő kormányzó mondjon le. – Erre ultimátumot is adtak, – mely 2-án, csütörtök este jár le.
A hong kongi majdanisták vezére, egy Joshua Wong nevezetű, – jó kiállású izmos és sudár ‘diák’ – folyamatosan lázítja és hergeli az embereket.
Joshua Wong 1
Hiszen tulajdonképpen mindegy is, hogy lemond a kormányzó vagy nem, – a demonstrációk és a város totális blokádja biztosan tovább fog tartani.
A háttérben rejtőzködő tervező agyak, s a tüntetőket külföldről pénzelő erők valódi célja végeredményben; a kínai gazdaságra és pénzügyi szektorra mért jelentős csapást határozza meg helyes irányként. Amihez a hong kongi diákokat, alkalmazottakat, s kulikat csupán eszközként használja fel.
Joshua Wong 2
De várakozásaikban hatalmasat kell csalódniuk. Mert Hong Kong nem Kijev, – s Kína sem Ukrajna. A kínai kormányzó nem fog lemondani, – s nem is fog gyáván elmenekülni, mint Janukovics.
Ám a kormányzó ennek ellenére (környezetéből származó információk szerin), egy darabig még nem lép fel keményen a tüntetők ellen. Szépen megvárja, míg a helyzet eszkalálódik, s teljesen lebénul Hong Kong. – Nem lesz élelmiszer, nem lesz víz, – (a volt gyarmat vízben kifejezetten szegény terület), – s lebénul a közlekedés. – A nem lázadozó, Kínához hű hong kongi millióknak így elegük lesz abból a néhány százezer, vagy akár fél millió tüntetőből, – s kifejezett örömmel fogják üdvözölni a katonaság immáron elkerülhetetlen beavatkozását.
Nem beszélve arról, hogy a nyugati lázítók elfelejti azt, – hogy a hong kongiaknak, – a Nagy Kína maga az anyaföld, amelynek Hong Kong, csak kicsiny gyermeke. – És a hong kongi népesség 90 %-a gondolkodik így.

5. Hong Kong is téma volt a kínai külügyminiszter amerikai látogatásán – Kerry kiállt a tüntetők mellett

Az Euronews alábbi videóján láthatjuk, hogy a Washingtonban tárgyaló kínai külügyminiszter óva intett a Hong Kongban folyó események külföldi befolyásolásától. A nemzetközi sajtótájékoztatón a következőt mondotta:
“Az amerikai külügyminiszter említette Hong Kongot. A kínai kormány álláspontja nagyon határozott ez ügyben. A hongkongi esemény Kína belügye, amit minden államnak tiszteletben kell tartania. Kína szuverenitása és ez az ügy is alapvető eleme a nemzetközi politikának” – fejezte be a kínai külügyminiszter.
Ám az amerikai külügyminiszter John Kerry óvatosan, de támogatásáról biztosította a tüntetőket.
“Hisszük, hogy a nyitott társadalom, a legmagasabb fokú önkormányzatiság és a törvények uralma elengedhetetlen Hong Kong stabilitása és jóléte szempontjából. Reméljük, hogy a hong kongi hatóságok elismerik a tüntetők jogát ahhoz, hogy véleményüket békésen kifejezzék” – mondta az amerikai külügyminiszter.
A Nyugat tehát tovább szélesítette a frontot, amelyen harcolnia kell. S most már belekötött, az eddig a világ konfliktusait mérsékelten szemlélő Kínába is. De a forgatókönyve nem változik, s meglehetősen egysíkúnak és unalmasnak tűnik. Lassan már a gyerekek is ismerik a menetrendet. Mely egyre inkább akadozik…
Csak ennyire tellett fiúk?
Szabad Riport, – Bal-Rad
Források: CRI – China Radio International, Time.com – Fotók: Ruvr.ru, Xinhua, Weibo, Крыса из нержавеющей стали, Euronews