Az ukrán hadsereg visszaélt a fegyverszünettel. "A milícia kénytelen volt visszavonulni, mert nem akarták megszegni a frissen hozott fegyverszünetet, de ilyen még egyszer nem lesz" - nyilatkozta a milícia egyik szóvívője. "Nem fogjuk megengedni, hogy még egyszer arra használják ki a fegyverszünetet, hogy területet foglaljanak vissza. Temalnovo stratégiai fontosságú volt Donyeck déli védelmében." folytatta a szóvívő. Az akciót az ukrán Nemzeti Gárda hajtotta végre. Az igazsághoz hozzá tartozik, hogy a tűzszünet megsértése után már reggelre kiverték a faluból az ukránokat, reggel hat órakor teljesen a milícia fennhatósága alatt volt a település.
Nem volt fegyvernyugvás Mariupolban sem. Az ukrán hadsereg Grad rakétás egységei tüzet zúdítottak a milícia előretolt, de a tűzszünet miatt megállított egységeire. Ezek után a milícia tüzérségi tűzzel viszonozta az ukránok támadását, amelyben szétlőtte a Grad egységek állásait.
Hídfő.net | Ukrajna felrúgta a fegyvernyugvást
Luganszktól északra Metaliszt település ellen támadást hajtottak végre az ukrán katonák ma hajnalban. szintén ugyanekkor megpróbáltak felszámolni több ellenőrzőpontot Luganszk előtt. Támadásaik sikertelenek voltak, visszavonuláskor egy hidat felrobbantottak maguk után, hogy a milícia előretörését megakadályozzák.
Donyecket és Makajevkát lőtte az ukrán tüzérség este 22:30-kor majd reggel 6:00-kor.
Katonai szakértők figyelmeztették a Moszkvát és a Donyecki Népi Köztársaság (DNR) vezetését is, hogy a jelek szerint Kijev csak arra használja ki a fegyverszünetet, hogy területeket foglaljon vissza beszivárgással és utánpótlással lássa el bekerített egységeit. A jelenlegi fegyverszünetnek ugyanis semmi más haszna nincs katonai szempontból. Márpedig Porosenkót nem az EU hanem az USA irányítja, amely nem fog belenyugodni a fegyvernyugvásba. Főleg azért nem, mert az USA további terveihez szüksége van a Krím-félszigetre. Porosenko emiatt jelentette ki, hogy a tartós béke egyik feltétele Kijev részéről a Krím visszaadása. Ez valójában nem Kijev, hanem Washington követelése. A mostani NATO konferencia is éppen ebben a jegyben zajlott le, a NATO nem a békés megoldásra készül, hanem további csapatokat akar Ukrajnába küldeni, és háborús retorikát folytat.
Hídfő.net | Kilőtt ukrán tank Mariupol mellett, 2014.09.05.Kilőtt ukrán tank Mariupol mellett, 2014.09.05.
A tank oldalán a felirat: Irány Moszkva!
Ezeknek tükrében mind Luganszk, mind Donyeck fel fog készülni arra, hogy minél hosszabb lesz a tűzszünet, Kijev annál jobban rendezi sorait éppen úgy mint a múltkori tűzszünet után, mikor megindította másfél hónapig tartó offenzíváját. Ahogy Alekszander Zsilin nyugalmazott ezredes fogalmazott: "Amit Minszkben aláírtak, az egy darab WC papír."
A milícia felderítői jelentették, hogy nagyobb konvojok haladnak Debalcevo és Gorlovka irányába. Gorlovka mellett 32 tankot, önjáró lövegeket, több rakétás egységet szedtek össze az ukránok, valamint több konvoj lőszer utánpótlás érkezett. Debalcevo irányába szintén tankok közelednek, a jelentés szerint a konvoj teljes hossza majd 2 kilométer. Főként páncélozott könnyű járművek és teherautók.
Kijev tehát minden megállapodást már másnap felrúgott, amit aláírt. A fegyvernyugvás feltétele volt, hogy minden hadsereg azonnal leállít minden mozgást és nem indít támadást semmilyen irányba. A másik feltétel az lett volna, hogy minden erő hátrébb vonul a jelenlegi frontvonaltól, és a kettő közé megfigyelő csapatok érkeznek külföldről. Ennek ellenére Kijev csapatösszevonásokat hajt végre, vagyis támadó súlypontokat képez, ami egyértelműen támadási szándékot jelez.
Mindezt még tetézi az is, hogy az ukránok Donbassz és Dnyeper egységeinek maradékai jelezték, nem fogadnak el semmiféle tűzszünetet, és ha kell Kijevvel is szembefordulnak emiatt.
Hídfő.net | Az ukrán "Donbassz" egység katonái.Az ukrán "Donbassz" egység katonái.

http://www.hidfo.net/2014/09/07/ukrajna-felrugta-fegyvernyugvast