Lettországban szeptember 2-án kezdődött a "Dárda 2" elnevezésű NATO-hadgyakorlat. A NATO célja elismerten ezzel a hadgyakorlattal az, hogy bemutassa a balti államoknak az Észak-Atlanti szövetség elkötelezettségét a védelmük irányába egy esetleges orosz aggresszió esetén. Legalábbis ez a hivatalos verzió.
"Meg akarjuk mutatni a NATO-tagországok lakosainak, hogy meg tudjuk védeni őket. Ez a hadgyakorlat mindenki számára, aki fenyegetni próbálja a NATO-t, világos üzenetet hordoz: meg tudjuk védeni a tagállamaink lakosságát." - fejtette ki újságírói kérdésre Hans-Lothar Domrose tábornok, a Brunssum-ban levő NATO parancsnokság egyik magasrangú tisztje. További hadgyakorlatok követik ezt a mostanit Németországban, Norvágiában, Ukrajnában és Lengyelországban.
Hídfő.net | Lettország, Dárda 2 hadgyakorlatAz Egyesült Államok 173. légidesszant dandár katonái hagyják el egy C-130-as fedélzetét, Lielvarde, Lettország, 2014.09.06.
A NATO célja ezzel természetesen nem az, hogy a tagországoknak fitogtassák az erejüket. A cél, hogy minél nagyobb haderővel ismertessék meg Oroszország európai határai mentén a terepet, illetve szerezzenek további helyismeretet azokban az országokban, ahol a háború frontvonala nagy valószínúséggel mozogni fog, ha a NATO-nak sikerül kiprovokálnia azt. Legyünk tisztában azzal, hogy a hadgyakorlatok alapján a NATO is arra számít, hogy nem orosz földön lesz megvívva ez a háború, hanem az Oroszországgal szomszédos államokban. Ilyenkor jön jól a NATO-nak, hogy sikeresen becsábított pufferországokat (mint pl. hazánk) a szövetségi rendszerébe, hogy ne a gazdaságilag kiemelkedő teljesítményt nyújtó országokban kelljen leromboltatni az infrastruktúrát és a gyárakat, elpusztítani a földeket.

http://www.hidfo.net/2014/09/07/lettorszagban-tovabb-folytatodik-nato-hadgyakorlat