A belorusz kormányzat térségi közvetítő országként, a békés tárgyalások egy lehetséges platformjaként venne részt az ukrán helyzet megoldásában. Lukasenko elnök bejelentése szerint békeközvetítőként venne részt az ukrán helyzet rendezésében - Minszkben tárgyalássorozat kezdődik a vámuniós tagállamok és Ukrajna közt.
Hídfő.net | Lukasenko elnök
Lukasenko elnök bejelentette, hogy Belorusszia, Kazahsztán és Oroszország készen állnak Petr Porosenko ukrán államfő fogadására egy Minszkben tartott tárgyalássorozatra, amin megvitatnák a közelmúltban kialakult helyzetet. Az elnök múlt héten nyilatkozott a vámunió alapító tagállamainak három vezetője és az ukrán államfő közti találkozóról, Vlagyimir Putyin és Nurszultan Nazarbajev elnök pedig támogatta a kezdeményezést, miszerint a találkozót Minszkben tartanák. A kazah elnöki sajtószolgálat szerint a találkozóra augusztus 26-án kerül sor.
Jurij Lucsenko, az ukrán államfő tanácsadója szerint Ukrajna érdekelt a találkozó összehozásában, de a végső döntést még nem hozták meg. A jelek szerint Porosenko hajlandó asztalhoz ülni a vámuniós tagállamok államfőivel, de eközben az Európai Unióval szemben is időhúzásra törekszik, ezért részvételét a találkozón egészen az utolsó napig nem ismeri majd el. Az elnök tanácsadója szerint jelenleg határozzák meg, melyek azok a témák, amelyekről Porosenko is tárgyalni akar.
A belorusz államfő elsősorban azt akarja közölni az ukrán államfővel, hogy mik lennének egy Európai Unióval aláírt társulási szerződés következményei Ukrajna számára, valamint Moszkva és Kijev közt töltene be közvetítő szerepet. "Ezek fontos témák, hiszen Oroszország jelentősen csökkenti az exportot Ukrajnából, ami érzékenyen érinti az ukrán gazdaságot. A hús és tejtermékek behozatali tilalmán felül várhatóan az alkohol behozatalát is betiltanák az országból." Lukasenko ugyanakkor bejelentette, hogy az Európai Unió megfigyelőként részt vehet a tárgyaláson, valamint nyitottak az amerikai fél részvételére is, amennyiben az hajlandó a katonai, politikai és gazdasági helyzet rendezéséről érdemben tárgyalni.
Mivel Ukrajna destabilizálása Washington számlájára írható, ezért egy valós rendezési tervhez az amerikaiaknak kell hajlandóságot mutatni a békés rendezésre. Ennek híján az ukrán államfő és vámuniós vezetők közti tárgyalásra fog sor kerülni. Ugyanakkor jelenleg Porosenko az egyetlen politikus Ukrajnában, aki demokratikus választás útján jutott a hatalomba, így a tárgyalások nem vonatkoznak Jacenjukra és a tisztázatlan körülmények közt kinevezett egyéb nyugatbarát vezetőkre. Mivel közeleg a tél, a kijevi kormány pozíciói egyre gyengülnek. Egyáltalán nem lehetetlen, hogy jövő ilyenkor Kijev már a vámuniós csatlakozás szerződését fogja aláírni.
http://www.hidfo.net/2014/08/19/ukrajna-kicsuszhat-nyugat-markabol-porosenko-targyal-vamunio-vezetoivel
Porosenko és Putyin Fotó Reuters

Augusztus 26-án, Fehéroroszország fővárosában, Minszkben kerül megrendezésre, az Eurázsiai Vámunió; Oroszország, Fehéroroszország és Kazahsztán vezetőinek, soros államfői találkozója.

Ezen a találkozón Vlagyimir Putyin orosz, Alexander Lukasenko fehérorosz és Nurszultan Nazarbajev kazah elnökön kívül részt vesz; Petro Porosenko Ukrajna elnöke is.
Az orosz elnök sajtótitkárának, Dmitrij Peszkovnak tájékoztatása szerint a találkozó fő témája; a Vámunió országainak és Ukrajna kapcsolatának a megvitatása lesz, – annak fényében, hogy Ukrajna június 27-én aláírta a Társulási megállapodást az Európai Unióval.
- Ugyanakkor nem lehet figyelmen kívül hagyni Ukrajna keleti régióinak katasztrofális helyzetét sem, különös tekintettel Donyeck és Luganszk megyékre - mondotta Peszkov. – Ezért tehát beszélni fogunk ukrajnai humanitárius helyzetről is.
Peszkov arról is tájékoztatta a médiát, hogy a tanácskozáson lehetőség nyílik a résztvevő országok gazdasági kapcsolatainak egyeztetéséről is. De az még egyelőre nem világos, hogy ezekben az egyeztetésekben, Porosenko milyen álláspontot képvisel majd.
- Moszkva azt is fontolgatja - mondta az elnöki sajtótitkár, - hogy milyen válaszlépéseket tesz majd a nyugati szankciók folytatása esetén.
- Oroszország nem híve a szankciók nyelvének! – emelte ki. – És továbbra sem kezdeményezzük az újabbak bevezetését. Ám, ha a mi nyugati partnereink továbbra is ezen a nyelven kívánnak beszélni, cserébe újra megkapják Oroszország megfelelő válaszait is.
***
“Az eseményen az Európai Unió is képviselteti magát.” – írta az UNIAN nyomán az MTI. “Az ukrán elnök honlapján közzétett információk szerint a találkozón ott lesz Catherine Ashton, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője, Günther Oettinger energiaügyi biztos és Karel De Gucht, az EU kereskedelmi biztosa.”
(Bár az még egyelőre kérdéses, hogy a Vámunió államfői ezeknek az európai személyeknek a jelenlétére, hogyan reagálnak majd. – a szerk.)
Az EU-tisztségviselők részvételét ezen a találkozón Porosenko kezdeményezte, a jelek szerint nem igazán kívánt elmenni egyedül. Az európaiak az orosz elnök sajtótitkára által fentebb említett témakörökön kívül, az energiaellátás biztonságának kérdéseiről is tárgyalni akarnak.
A minszki tanácskozás előtt 23-án Angela Merkel német kancellár ellátogat Kijevbe, hogy Porosenkót felkészítse a várható eseményekre, de a kancellár asszony találkozik Jacenyuk miniszterelnökkel is. Ismételten megvitatják az ukrán-orosz viszonyt, valamint a Kijevnek nyújtandó további német támogatásokat.
***
Régóta várunk már erre, hogy az ukrán elnök hajlandó legyen végre tárgyalni a kelet-ukrajnai helyzet békés rendezésről. A hadseregének a donbasszi fronton elszenvedett katasztrofális veszteségei, – s az értelmetlen háború miatt fenyegető súlyos gazdasági válság, talán rábírják a megegyezésre. Mi csak remélni tudjuk, hogy a minszki találkozó Putyin elnök és Porosenko között eredményes lesz.
S valóban elkerülhető a humanitárius katasztrófa Kelet-Ukrajnában.
Bal-Rad
Források: Oroszország elnökének honlapja/Kremlin.ruKomszomolszkaja Pravda – UNIAN/MTI