ukrc3a1n_halott_zsoldosok
A kép illusztráció

A “Minden kiderül, csak idő kérdése” most is igaznak bizonyult. Lehullt a lepel a titokzatos telefonüzenetek hátteréről, melyek a Donbasszba küldött önkéntes és kevésbé önkéntes ukrán haderő telefonjairól érkezik az otthon maradott hozzátartozóknak. E hozzá tartozók elsöprő többsége, – kizárólag a zsidó oligarchák alkotta vezetés által engedélyezett és cenzúrázott tömegtájékoztatásból juthat (dez)információhoz. Ezért óriási megdöbbenést okozott, amikor a “frontról” azaz a mészárszékből hazatelefonáló csapattagok elmondták az igazat szeretteiknek, és az ő információik merőben ellentétesek voltak, a médiában hazudottakkal.

Aztán, ha nem szólalt meg többé a telefon a rokonok ebből megtudhatták, hogy fiuk férjük ottveszett.

Ez azonban már a múlté, nem így áll most a helyzet. Bár élelemre, védőfelszerelésre, bakancsra, ruhára most sem futja a napi 1-2 millió dolláros kiadásból, viszont futja belőle a propagandásra és a dezinformációra.

Mobilok_smsA Szabad Riport és Bal-Rad stábját több forrásból is úgy tájékoztatták (az információt a mind az otthon maradottak mind pedig a még élő ukrán foglyok megerősítették), hogy a felmorzsolt ukrán csapatok halottainál lévő mobiltelefonokat, ha mód van rá összeszedegetik – de mást nem! Semmilyen iratot, vagy azonosítót nem gyűjtenek össze, azt a milicistákra hagyják, épp úgy mint a halottaik eltemetését vagy a súlyosabb sebesültjeik ellátását.
Nos, a mobilokat nem az újrahasznosítás céljából szedik össze, hanem mert a külön e célra felállított csoporthoz juttatják el, akik pontosan kielemzik a mobiltelefonok tartalmát, illetve az abban tárolt hívásokat. És a vélelmezett hátramaradottak számára sms üzeneteket küldözgetnek, melyben időről-időre tájékoztatják az aggódókat, hogy jól vannak. “Minden nagyon szép, minden nagyon jó, mindennel meg vagyok elégedve” – F. J. után szabadon.

Azoknak a szülőknek, barátoknak, akik biztosat akarnak tudni azt javasoljuk addig ne higgyenek egyetlen sms-nek sem, amíg telefonon is nem beszéltek szeretteikkel.

Orosz_medve_mama_vs_usa_patkányAzért tovább gondolva a mobil sms-ek titkát, az is eszünkbe jutott, hogy vajon feltűnt-e bárkinek is, hogy miközben a donbasszi helységek nagy részében jó esetben csak akadozik, vagy rosszabb esetben teljesen megsemmisült a közellátás, vagyis nem csak élelmiszerhiány, hanem víz-, gáz- és áram szolgáltatás sincsen. Sőt a boltok, bankok se igen működnek normális üzemben. Nem marad más, mint vagy az otthoniaknak kell gondoskodni a telefon költség rendezéséről, vagy a halott katonák bankszámláival visszaélnek valakik, vagy netán a mészárszéket pénzelő nyugati háttér erők és ukrán vazallusaik fedezik a telefon költségeket, ki tudja? S mivel az akkumulátorokat is újra kell tölteni időről-időre, – valahogyan áram is kell hozzá, melyet nyilván tudnak megoldani a fedezékben, vagy az infrastruktúra nélküli városokban.
Persze feltehetőleg Nyugat-Ukrajnában arról sem tájékoztatják az embereket, hogy nem polgárháború folyik, hanem Ukrajna egyik felével legyilkoltatják a másik felét. Vagyis csupán a főként nyugatról érkező ukrán és külföldi zsoldosok gyilkolják halomra az orosz-ajkú kelet-ukrajnai lakosságot, illetve semmisítik meg a dél-kelet-ukrajnai infrastruktúrát, gyárakat, vegyi üzemeket, – a termést, a kórházakat és óvodákat, – nyugdíjas otthonokat, meg lakóházakat, s mindenféle szolgáltatást, – csakhogy megfélemlítsék és kiűzzék, de leginkább kiirtsák a Donbassz jelenlegi lakóit.

kolomojskij-topit-biznes-tsarevaAz ukrajnai bankokról idén márciusban az Európai Központi Bank még azt nyilatkozta, hogy nem aggódik az Ukrajnában működő bankok helyzete miatt, az érintett összegek ugyanis mérsékelt nagyságúak – mondta egy interjúban Daniele Nouy, az EKB új bankfelügyeleti testületének vezetője a Bloomberg beszámolója szerint. Nagy oroszországi kitettsége miatt a Raiffeisen mellett a francia Societe Generale bankot is “elővették” tegnap a befektetők, az UniCredit pedig korlátozta a készpénzfelvételt Ukrajnában, az OTP is kivonult, az Erste meg már 2012-ben elhúzta a csíkot. Kolomojszkij pedig szintén óvintézkedéseket tett. A Privatbank – Ukrajna legnagyobb bankja – már márciusban bezárta fiókjai nagy részét a Krím-félszigeten. Mind robbanós automatáit, mind pedig saját magát biztonságba helyezte. Az Ukrán Nemzeti Bank szerint összesen több mint 20 ukrán bank 1025 fiókja működött a területen. Persze mi sem a bankok itt-ott elmaradó extraprofitja miatt aggódunk.

E kérdéskört átgondolva, és ismerve azt a tényt, hogy a pusztulásba vezényelt önkéntesek és kevésbé önkéntesek kárára mennyi visszaélés azaz profit szerzés történt már eddig is, ezek után nem lennénk meglepve, ha az ukrán holtak bankszámlája is hasonló jeleket mutatna, mint a lezuhant maláj gépek a néhány utasának esetében tapasztalták. Ugyanis a halottak, eltűntek különböző bankoknál lévő bankszámlája hirtelen önjáróvá vált (ismét normál mozgásba lendült, be- és kifizetések tekintetében), még mielőtt erről a hivatalos értesítés megérkezett volna. Annál is inkább tartunk visszaélésektől, mivel hivatalosan nincsenek a számlatulajdonosok halottá vagy eltűntté nyilvánítva.
Így más nem is férhetne hozzá. (már a bankon kívül)
Persze a logikusan felmerülő kérdésekre ezek csak tippek, nem bizonyítékon alapuló válaszok, – pusztán a világban feltárt tapasztalatokat véve alapul.
Nyilván másoknak is vannak felmerülő kérdéseik, melyek bennünk most még fel sem merültek. Azonban mindig a kérdések feltevése, és a válaszok keresése viszi előbbre a világot.

Szabad Riport/Bal-Rad