2014. július 3., csütörtök

Újabb öbölháború veszi kezdetét?

Szaúd-Arábia mintegy 30 ezer katonát helyezett készenlétbe az Irakkal közös 800 kilométeres határszakaszon a szunnita milíciák ellen zajló háború miatt. Eközben a szaúdi állami televízió, az Al Arabija nyilvánosságra hozott egy videofelvételt, miszerint az iraki kormány elrendelte, hogy a határ menti csapatok hagyják ott pozícióikat és vonuljanak ki a Szíriához közeli megyékből (az ISIS terrorszervezet által kikiáltott "Iszlám Állam" területéről), valamint a Szaúd-Arábiához közeli területekről.
Az iraki kormány egyelőre tagadja, hogy visszavonulnának és területeket adnának át a szunnita milíciák számára. A kormányszóvivő szerint ezek hamis jelentések, amit Szaúd-Arábia abból a célból adott ki, hogy demoralizálja az iraki katonákat. Eközben a szaúdi király bejelentette; azért mozgósították a katonákat, hogy a szunnita iszlám államot megvédjék a terrorista fenyegetésekkel szemben.
Az iraki síita kormány Washingtontól katonai segítséget kapott a szunnita milíciák elleni harchoz, de Teherán és Moszkva is katonai segítséget nyújt az irakiaknak. Az amerikai kormány ugyanakkor bejelentette, nem tud jelentős erőket mozgósítani, mert "nem akar csapatokat küldeni egy olyan országba, melyet egyszer már megszállt". Szaúd-Arábia szintén hivatalos nyilatkozatban ellenezte az amerikai katonai fellépést (a kormányerők oldalán), és úgy tűnik, a szaúdi királynak területi követelései vannak Irakkal szemben.
Hídfő.net | Obama és Abdullah királyEljött az újabb öbölháború ideje?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése