2014. július 3., csütörtök

“Luganszkban üvölt a légvédelmi sziréna” – Harctéri krónika Új Oroszországból, 2014. július 2.

Szerző:
Vanya Yermylov
Ványa Jermilov. Tegnap előtt volt 5 éves. – Meghalt július 2-án, az ukránok büntető légitámadásában, Luganszk alatt

…”Luganszkban üvölt a légvédelmi sziréna, ugatnak a légelhárító ágyúk. Erős légitámadás alatt a város…

Valerij Bolotovnak, a Luganszki Népköztársaság vezetőjének nyilatkozata: “Bízunk benne, hogy az ellenséggel személyesen is találkozunk ma. Kijönnek a lövészárkaikból és akkor visszaverjük őket, – s ellentámadást indítunk…”

1. A frontsebész üzenete:
Röviden: A Csecsenföldi háborúban 1995-ben sokkal könnyebb dolgunk volt. Volt műszer, volt felszerelés, tudtunk mivel dolgozni. Nemrégiben volt még némi eszköztárunk, azonban egyre rosszabb a helyzet.
És egyre több a civil áldozat! Sokkal több, mint a milicista! A sebesültek kórházba, vagy az ellátó helyekre való szállítása is komoly nehézségekbe ütközik. S emiatt gyakran túl későn érkeznek hozzánk.
Luganszk lángokban az ukrán büntető légitámadás után
Luganszk lángokban az ukrán büntető légitámadás után. – Július 2.
Hol van az a több tonna humanitárius segély, amit olyan szépen mutogatnak a tévében? Persze igen, jönnek azért a segélyek, amit Oroszországban az emberek számunkra gyűjtöttek, de ez még kevés. Inkább szimbolikusnak tekinthető, – mert alapvetően nem javít az egyre súlyosbodó helyzeten.
A katonáink: helyi, donbasszi milicistáink között sok a volt rendőr, koruk 35-50 év. Vannak önkénteseink is: Oroszországból; Moszkvából, Voronyezsből, Sztavropolból, Szibériából, Kubánból, Abháziából, Oszétiából. – Több önkéntesünk jött Ukrajnából is, Harkovból, Zaporozsjéből, Mykolayivból, Szumiból. A krímiek viszont nem értek ide sajnos.
Állítólag jöttek nemzetközi segítő önkéntesek is, Olaszországból, Görögországból, Magyarországról, – de ezekkel még én nem találkoztam. Lehet, vannak valahol, de itt Szlavjanszkban nincsenek, az biztos.
És a harchoz, taktikához értő, hivatásos tisztekben és katonai szakértőkben is hiányt szenvedünk.
Na és a fegyvereink… már a műemlék tankokat is leszedtük lábazatukról, rendbe hoztuk őket, legutóbb egy T-34-est, s megpróbáljuk használni ezeket a csatában, – de sajnos nem pótolhatják azokat a modern fegyvereket, melyekre szükségünk lenne Oroszországból.
2. Összefoglaló jelentés a 2-át megelőző napról:
Június 30-áról július elsejére virradóra az ukrán büntető egységek egy sor támadást intéztek, Szlavjanszk, Semyonovka, Mykolaivka, Kramatorszk ellen, tarackokkal, aknavetőkkel és Grad nehéz rakétavetőkkel lőtték ezeket a településeket. – Ezek nyomán sok volt a halott és a sebesült.
Reggel a Kramatorszkot ért tüzérségi támadásban 4 ember a helyszínen életét vesztette, kettő a kórházban halt meg. 4 további sebesült volt.
Július 1-én az Ukrán Hadsereg folyamatosan ágyúzta ezeket a településeket, – közben elkezdték támadni a milícia állásait, – ám a mieink visszaverték őket. Ezért dühükben újra ágyúzni kezdtek.
3. Igor Sztrelkov, a milícia parancsnokának jelentése 2-án reggel:
Az éjszaka nem volt könnyű. A kijevi junta egységei tüzet nyitottak Nyikolajevka falura. Nehéztüzérséggel lőtték a Szlavjanszktól nem messze lévő Artem települést. Súlyos éjszakai harcok voltak Szlavjanszk egész körzetében.
A veszteségek komolyak mindkét oldalon, azonban erről még nincsenek részletes adataink. A csata még reggel is újult erővel lángolt fel Nyikolajevkánál.
4. Egy helybéli gyorsjelentése a csertkovói éjszakai csatából:
Robbanásokra ébredtem az éjszaka közepén. Senkinek nem kívánok ilyen ébredést. A faluban nagy volt a pánik. Sortüzek, robbanások, menekülő emberek. És mi azon aggódtunk, hogy mi lesz, ha a pályaudvaron veszteglő vasúti szerelvényeket ér találat, melyek tele vannak benzinnel, olajjal és gázzal…
5. Valerij Bolotovnak, a Luganszki Népköztársaság vezetőjének nyilatkozata:

Bízunk benne, hogy az ellenséggel személyesen is találkozunk ma. Kijönnek a lövészárkaikból és akkor visszaverjük őket, – s ellentámadást indítunk.

Luganszk az ukrán légitámadás után júl 2 _
Luganszk az ukrán légitámadás után júl 2.
6. Délben ezt írja a Komszomolszkaja Pravda tudósítója; Vlagyimir Demcsenko:

Luganszkban üvölt a légvédelmi sziréna, ugatnak a légelhárító ágyúk. Erős légitámadás alatt a város.

7. Jelentés az Oroszországba vezető határátkelő helyekről:
“A Gukovo határátkelő, mely az oroszországi Rosztov régióba visz, még zárva volt 1-én, 2-án ismét kinyitott” – közölte Új Oroszország vámhivatalának sajtószolgálata. – “Ám a két másik határátkelőhely Novoszatyinszknál és Donyecknél, zárva marad.
8. Újból az infrastruktúrát és a vízi-közműveket támadja az ukrán tüzérség:
Donyeck polgármestere, Alekszandr Lukyanchenko jelenti: A Szemjonovka közelében lévő Donyec-Donbassz szivattyú állomást ismét lőtte az ukrán tüzérség. Ezzel a szivattyúállomás megsemmisült.
9. Luganszkban egy iskola épületét is találat ért.
10. A Milícia összefoglaló jelentése a július 2-án történtekről:
“Reggel ukrán légitámadás érte a Golovkánál lévő állásainkat. Kazettás bombákat dobtak le.
Úgyszintén légitámadás érte a milicisták másik ellenőrző pontját is, a szomszédos városban; Dzerzhinsk-nél
Ezen felül az ukrán tüzérség megtorló akcióiban folyamatosan lőtte Mikolajevka falut, Donyeck régióban. A bombázás már éjjel nappal folyik. Úgy tűnik, hogy az Ukrán hadsereg és a Nemzeti Gárda ezzel a tűzesővel elvágja a világtól Szlavjanszkot és környékét” – mondotta milícia képviselője.
“A faluban számos tűz keletkezett, számos ház megsemmisült, sok áldozat, halott és a sebesült van a polgári lakosság körében. A gránáteső jelenleg is folytatódik”.
Új Oroszország Központi Hírügynöksége – Szabad Riport
Forrás: Novorus.info – Fotók: Komszomolszkaja Pravda

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése