2014. július 3., csütörtök

Szürkehályog-, térd és csípőprotézis operációknál a leghosszabb a a várólista.

A Magyar Nemzet csütörtöki számában ismerteti: az országos várólista-nyilvántartás alapján több mint 58 ezren várakoznak valamilyen műtéti beavatkozásra. Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) június végi adatai szerint az előjegyzett – akik saját kérésükre a lehetséges ellátási időponthoz képest egy későbbit kértek – és a várólistán lévő betegek száma a szürkehályog-szemműtét esetében a legnagyobb, erre a beavatkozásra csaknem 27 ezer embert regisztráltak, ez majdnem ezerrel több a januárban dokumentáltnál.

A sorban a következő a térdprotézis-operáció, amelynél nagyjából 9900 a várakozók száma. Itt valamelyest rövidült a várólista az év elejéhez képest, akkor 10 270 beteget tartottak nyilván. A csípőprotézis-műtétre feliratkozók száma csaknem eléri a 8400-at, ám ez esetben is több százzal kevesebben vannak, mint korábban.
Az utóbbi két beavatkozásnál az év elején csaknem 1,6 milliárd forintos forrás érkezett a várólista rövidítésére, ebből a pénzből a legrégebben várakozó 1300 beteget tudták megoperálni – emlékeztet a lap.
Az OEP adatai alapján jelentősen megugrott a mandula-, orrmandula-műtétre regisztráltak aránya: jelenleg 2450, az év első hónapjában tapasztalthoz képest ezerrel több ember várja, hogy sorra kerüljön. A szívkatéteres kezelések esetében több mint 2300 beteget tartanak nyilván, és hasonló a szám az epekövesség miatti beavatkozásoknál is (több mint 2200). Utóbbinál szintén valamelyest javult a helyzet.
terapia
A valamilyen sérvműtétre várók száma több mint 3000, gerincstabilizáló operációért pedig csaknem kilencszázan állnak sorban. Utóbbira az év elején – szintén egy kormányzati döntés nyomán – 860 millió forint érkezett – írja az újság.
(hir24)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése