2014. július 3., csütörtök

Támadóképes hősi emlékművek

A Donyecki Népi Milícia mindent megmozgat a győzelem kivívása érdekében. Így van ez a második világháborús emlékművek esetében is, amennyiben azok valamilyen páncélos-technikát tartalmaznak. Közel egy hónapja Konsztantyinovka település mellől, saját talpazatán indítottak be és hoztak el egy ISZ-3-as nehézharckocsit, mely legalább hat évtizednyi tétlenség majd a szükséges javítások után a napokban bevetésre került a Kijevhez hű erők ellen, nem kis meglepetést okozva. A jelentések szerint két ellenséges BTR-t taposott el a "faltörő kosként" használt Sztálin tank.
Konsztantyinovka mellett, még saját talpazatán indítják be az ISZ-3-ast. 
A Sztálinról elnevezett harckocsi család harmadik típusa, a maga 45 tonnájával és 110 és 220 mm közti páncélzatával legfeljebb közelharcban vethető be sikeresen. A hírek szerint a felkelők hamar kicserélték a géppuskáit működőképesekre, így legalább páncélozott és mobil géppuskafészekként is alkalmazható. A harckocsi lövegét valószínűleg használhatatlanná tették még az emlékműnek való kiállítás előtt, így az működésképtelen.
ISZ-3-as harckocsi "saját lábon való" bemutatkozása a helyi lakosságnak
Lvovba! Áll a sokatmondó lelkesítő felirat az ISZ-3-as harckocsi külső üzemanyagtartályán. 
Druzskovka mellől szintén leemelték és elszállították a hősi emlékműként funkcionáló T-34/85-ös harckocsit. Valószínűsíthetően nem csak az élő hadtörténelmi bemutatón fog szerepet kapni.

http://www.hidfo.net/2014/07/03/tamadokepes-hosi-emlekmuvek

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése