2022. június 25., szombat

Ukrajna közzéteszi az első felvételeket a HIMARS rakétavetőkről akció közben


Június 25-én az ukrán védelmi minisztérium közzétett egy videót, amely először mutatja be akcióban az USA által nemrégiben szállított M142 HIMARS többszörös rakétavetőket.

A rövid videón két HIMARS, azaz High Mobility Artillery Rocket Systems látható, amint Ukrajna egy meg nem határozott részén elfoglalják pozíciójukat, majd mindössze három rakétát lőnek ki. Az ukrán védelmi minisztérium nem adott tájékoztatást a célpont jellegéről, és azt sem tisztázta, hogy a csapás sikeres volt-e.

A kijevi erők a hét elején kapták meg a HIMARS rakétavetők első tételét. A tétel része annak a négy rakétavetőnek, amelyek szállítását az Egyesült Államok június 1-jére ígérte.

Az Ukrajnának szállított HIMARS-ok állítólag M30/M31 sorozatú GMLRS precíziós irányítású rakétákkal vannak felfegyverezve, amelyek hatótávolsága meghaladja a 70 kilométert. A GMLRS rakétákat GPS-alapú inerciális navigációs rendszer irányítja, és a körkörös hiba valószínűsíthetően egy méter. Minden hordozórakéta hat rakétából álló rakétakapszulával tölthető fel.

Az Egyesült Államok által június 23-án bejelentett új katonai segélycsomag részeként Ukrajna további négy HIMARS indítórakétát kap. Az ország más, GMLRS rakéták kilövésére alkalmas rendszereket is kap. Az Egyesült Királyság három M270B1 MRLS indítóállványt, Németország pedig három M270A1 MARS II indítóállványt szállít.
Ukrajna közzétette az első felvételeket a HIMARS rakétaindítókról akció közben



A HIMARS rendszer rendkívül hatékony, különösen a GMLRS precíziós irányítású rakétákkal felfegyverkezve. Azonban, mint minden más fegyverrendszer, ez is felderíthető és megsemmisíthető.

Az orosz hadsereg valószínűleg légvédelmi eszközeit fogja használni a GMLRS rakéták hatékonyságának korlátozására, valamint a HIMARS rakétaindítók semlegesítésére a légvédelmi radarokat, felderítő drónokat és precíziós tüzet magában foglaló ütegelhárító képességeit.

Ami az elrettentést illeti, Oroszország már figyelmeztette Ukrajnát, hogy a területét nyugatról szállított fegyverekkel, mint a HIMARS, érkező bármilyen támadásra válaszul megsemmisíti a kijevi és más területeken lévő "döntéshozatali központokat".

https://southfront.org/ukraine-releases-first-footage-of-himars-rocket-launchers-in-action/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése