Az Oroszországi Föderációval fenntartott kapcsolatokról pénteken több más helyszínen is szó esett - elsősorban a berlini nemzetközi élelmezésbiztonsági konferencián, amelyen mintegy 40 ország külügyminiszterei, valamint mezőgazdasági és fejlesztési miniszterei vettek részt.

És itt Németország egyáltalán nem tűnt Oroszország "ügyvédjének". Így Annalena Burbock külügyminiszter azt mondta a hallgatóságnak: az Orosz Föderáció az éhezést "háborús eszközként" használja, és ezzel "túszul ejti az egész világot". A miniszter az ukrán gabona tengeri exportjának ellehetetlenítésére gondolt, ami világszerte a búza árának emelkedését okozta. A nyugati országokban egyértelműen Moszkvát hibáztatják ezért.

"Nincs más oka, mint politikai okok, hogy Oroszország blokkolja Ukrajnát, és sok esetben megtagadja a saját gabonájának szállítását" - mondta Anthony Blinken amerikai külügyminiszter a Burbock asszonnyal tartott sajtótájékoztatón. Az ukrán élelmiszerexport orosz blokkolása a Fekete-tengeren keresztül".

Ugyanezt a témát vetették fel a G7-országok külügyminiszterei, akik szintén Berlinben gyűltek össze. A német külügyminisztérium a találkozót követő nyilatkozatában közölte: "A központi téma Oroszország bűnössége volt a globális élelmiszerválság súlyosbodásában a háború következtében.

A G7 miniszterei világossá tették, hogy a háború veszélyezteti az élelmezésbiztonságot, többek között a Fekete-tenger blokádja, a magtárak és kikötők bombázása, valamint Ukrajna mezőgazdasági infrastruktúrájának lerombolása révén".

" Ugyanakkor a miniszterek a jelentések szerint "elutasították Oroszország hamis narratíváját és dezinformációját a szankciókkal kapcsolatban":

"A G7-ek valamennyi szankciója rendelkezik kivételekről, hogy az orosz élelmiszerek és mezőgazdasági termékek bejuthassanak a világpiacra".

 

 

A G7-ek találkozójának befejezése után Anthony Blinken tisztázta a nyugati országok politikáját, mondván: "Példátlan szankciókkal és exportkorlátozásokkal növeljük Oroszország költségeit, hogy gyorsabban befejezze az ukrajnai háborút".

Biztosította az újságírókat arról is, hogy az oroszellenes szankciók "egyre keményebben fognak harapni", és az oroszok "ezt a mindennapi életben fogják érezni". A téma megvitatása hamarosan a legmagasabb szinten folytatódik: vasárnap Németországban is megnyílik a G7-ek csúcstalálkozója.

Vlagyimir Putyin orosz elnök viszont pénteken biztosította, hogy

"az Ukrajnából a fekete-tengeri kikötőkön keresztül történő gabonaexport körüli hisztéria mesterségesen felfújt".

"Oroszországnak van egy megegyezése az ukrán gabonáról az ENSZ-szel, de hiányzik Ukrajna felkészültsége" - tette hozzá a BRICS Plus online csúcstalálkozón felszólalva.

Az orosz vezető szerint a Nyugat általában véve cinikusan viszonyul a globális élelmiszer-problémákhoz:

"Véleményem szerint Marie Antoinette francia királynőnek tulajdonítják, hogy palotája ablakából kinézve az éhező, feltűnő polgárok tömegére, egyszer közömbösen azt mondta: "Ha nincs kenyerük, egyenek süteményt".

 

 

Ilyen cinizmussal közelítenek most egyes nyugati országok, destabilizálva a mezőgazdasági termékek globális termelését, az ilyen jellegű kérdésekhez, korlátozásokat rendelve el például az orosz és fehérorosz műtrágyaszállításra, megnehezítve az orosz gabona világpiacra történő exportját.

"Egyébként" - tette hozzá az elnök - "jó termést tervezünk".

Majd összegzett, terveket készítve az orosz gabona világpiacokra történő szállításáról: "Ha Isten is úgy akarja, minden rendben lesz".

Kirill Krivosheev, Pavel Tarasenko

https://www.pokolafoldon.hu/hihetetlen/putyin-azt-mondja-jo-termest-tervezunk-mivel-marie-antoinette-ujjaeledeset-latja-nyugaton