Dagong hidfo.ru
Egy prominens kínai hitelminősítő intézet vezetője szerint a nyugati hitelminősítők politikailag elfogult értékeléseket adnak, és mára Oroszország jóval vonzóbb befektetési környezet, mint az Amerikai Egyesült Államok.
A Dagong Global Credit Rating – Kína egyik vezető hitelminősítő intézete – stabil kilátással “A” besorolást adott az orosz deviza államkötvényeknek, ami a hatodik legmagasabb besorolás az intézet által használt skálán. Ezzel az orosz kötvények magasabb besorolást kaptak, mint az USA, ami a Dagong értékelésében jelenleg “A-” besorolással bír. A kínai intézet általi felminősítés nem sokkal azt követően történt, hogy a vezető nyugati hitelminősítő intézetek – a Fitch Ratings és a Moody’s Investors Service – leminősítették Oroszországot.
A Dagong Global Credit Rating elnöke, Kuan Csien-csung egy Szentpéterváron adott interjú során elismerte, hogy a nyugati intézetek részéről
“a jelenlegi minősítések nagy mértékben politikailag elfogultak. A Dagong ezzel szemben kizárólag a központi kormány tényleges hitelfizetési kapacitását vizsgálja.”
Anna Koroleva, az orosz Expert.ru magazin pénzügyi elemzője kifejtette, miért politikailag elfogultak a nyugati hitelminősítő intéztek, és hogyan működik ez a gyakorlatban:
“azt nem jelenthetjük ki egyértelműen, hogy ezeknek az intézeteknek egyszerűen megmondanák, mit tegyenek; nincs közvetlen politikai nyomásgyakorlás az értékeléseik mögött. Mindazonáltal, ezek a hitelminősítő intézetek az amerikai és európai befektetők, valamint a belföldi piac érdekeit egyaránt szem előtt tartják. Figyelembe vesznek olyan tényezőket, melyek számítanak a nagy nyugati befektetőknek, ami így politikai elfogultsághoz vezet. Ezt az eleve elfogult szemszöget az aktuális geopolitikai helyzet tovább módosíthatja.”
Koroleva rámutat, hogy miközben a nyugati hitelminősítő intézetek politikai és geopolitikai tényezőket is figyelembe vesznek, a kínai hitelminősítők kizárólag gazdasági alapon értékelnek. Azáltal, hogy a nyugati hitelminősítők leminősítették Oroszországot, piaci rést idéztek elő, ami nem kerülte el a kínai befektetők figyelmét, és ők éltek ezzel a lehetőséggel. Az ő tapasztalataik szerint azonban az orosz piac megbízható, és kedvezőbb befektetési környezet, mint az Amerikai Egyesült Államok.
“Amennyiben kizárólag a gazdasági kilátásokat veszik figyelembe, senki nem tagadja, hogy Oroszország egy nagy ország, melyben hatalmas lehetőségek rejlenek, és a szankciók ellenére egy ilyen piacot nem lehet figyelmen kívül hagyni. Ezt még a nagy nyugati befektetők is megértik. A világ vezető gazdaságainak – olasz, német, francia – képviselői rendre az Oroszország ellen politikai alapon hozott gazdasági korlátozások ellen foglalnak állást, és továbbra is tekintélyes befektetéseket intéznek az orosz piacon. Ők jelentős előnyre tesznek szert azokhoz képest, akik csak a szankciók eltörlését követően fognak visszatérni az orosz piacra.”
Kuan Csien-csung szintén arra hívta fel a figyelmet, hogy a nyugati országok eszközként használják a hitelminősítő intézeteket saját profitjuk, illetve saját gazdasági érdekeik védelmére. Az intézet elnöke kijelentette, hogy a 2008-as nagy világválság is a nyugati hitelminősítő intézetek pontatlanságának köszönhető, hiszen politikai elfogultságuk miatt megbízhatónak minősítettek olyan gazdasági tényezőket, melyek instabilitásukkal később pénzügyi katasztrófát idéztek elő.


http://www.hidfo.ru/2016/07/szakerto-a-nyugati-hitelminositok-politikailag-elfogultak/