Finnország NATO hidfo.ru
Finnország védelmi bizottságának elnöke, Ilkka Kanerva azt mondta, a jelenlegi finn védelmi stratégiának nem része a NATO-csatlakozás, de a nemzetbiztonsági fenyegetések megnövekedésének hatására fontolóra vehetik a belépést.
Vasárnap a politikus kijelentette, hogy az ország jelenlegi védelmi stratégiája nem tartalmaz NATO-csatlakozásra vonatkozó ütemtervet, és nem zajlanak előkészületek a csatlakozási procedúra lebonyolítására sem. Ugyanakkor, a nemzetbiztonsági helyzet alakulásának függvényében nem zárják ki a NATO-csatlakozás lehetőségét.
“Én vagyok az, aki a kormány kül- és biztonságpolitikai programjának szövegét megfogalmazta, és természetesen elkötelezettek vagyunk a NATO-val való együttműködés tovább folytatására. Abban az esetben, ha Finnország biztonságának szavatolása szempontjából ez szükségessé válik, fontolóra vesszük a csatlakozást.”
Kanerva Grúziában, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet találkozója során mondta ezt, hozzátéve, hogy a NATO-csatlakozásról nem született döntés, de ez egy lehetőség, amivel adott esetben élni fognak.
“Az európai biztonsági környezet nem túl stabil. Meg kell tennünk az előkészületeket arra, hogy megvédjük területeinket, országunk integritását, és függetlenségünket. Nemzetbiztonsági rendszereink ezt számos különböző alternatív úton kell biztosítsák, ezért fontos odafigyelnünk arra, ami a Balti-tengeren zajlik, és felismerni, hogy a fokozódó katonai aktivitás a feszültség fokozódásának jele.”
Kanerva elmondása szerint a “fokozódó katonai aktivitás” nem egyedül az oroszok tevékenységét jelenti, hanem az orosz katonai aktivitást és a NATO haderő jelenlétének fokozódását egyaránt értik ez alatt. “Nem-elkötelezett országként Finnország és Svédország nem rendelkezik nemzetközi védőernyővel, nekünk nincsenek kollektív védelmi garanciáink, emiatt fokozódik az éberségünk ebben a helyzetben.”
Finnország és Svédország vezetői július 8-9-én szintén részt vesznek a NATO varsói csúcstalálkozóján. Májusban és június elején a két ország külügy- és védelmi miniszterei Brüsszelben első alkalommal vettek részt miniszteri szintű NATO-találkozón. Finnország nyitott lehetőségként számol a NATO-csatlakozással, és részt vesz a térségben zajló NATO-hadgyakorlatokban.


http://www.hidfo.ru/2016/07/finnorszag-vezetoi-nem-zarjak-ki-a-nato-csatlakozas-lehetoseget/