Philip Hammond brit külügyminiszter azt mondta, “nem ígérheti”, hogy az uniós állampolgárok azt követően is az Egyesült Királyságban maradhatnak, hogy az ország kilépett az Európai Unióból.
A külügyminiszter hétfőn szó szerint azt mondta; “abszurd lenne olyan egyirányú vállalást tenni, ami alapján az országban élő uniós állampolgárok maradhatnának, miután az Egyesült Királyság kilép az Európai Unióból – anélkül, hogy az EU ugyanezt lehetővé tenné az EU-ban élő britek számára.”
Hammond a BBC-nek nyilatkozva azt is elmondta, hogy a kilépést követően egy új átfogó megállapodást kötnének az uniós tagállamokkal, ami lehetővé tenné a külföldi munkavállalást, tanulást, illetve letelepedést. Egy ilyen új egyezmény megkötése azonban hosszadalmas folyamat lenne, a köztes időben pedig kérdésessé válik az Egyesült Királyságban élő uniós – köztük több százezer magyar – állampolgárok státusza.
Az Egyesült Királyság június 23-án népszavazással döntött az Európai Unióból kilépésről. A Lisszaboni Egyezmény 50. cikke szerint bármely tagállam kiléphet az EU-ból. Ehhez formálisan értesíteni kell Brüsszelt a kilépési szándékról, azt követően pedig megkezdődnek a kilépési tárgyalások.

http://www.hidfo.ru/2016/07/kiutasitjak-angliabol-az-unios-allampolgarokat/