Az Európai Unió és Kanada közti szabadkereskedelmi egyezmény Belgiumban történt elutasítása után egy diplomáciai forrás közölte, hogy Bulgária és Románia megvétózhatja az EU Kanadával és az Egyesült Államokkal tárgyalt szabadkereskedelmi egyezményeit.
A Ria Novosztyi hírügynökség arról számolt be, hogy Bulgária és Románia amiatt dönthet az egyezmények megvétózása mellett, mert megkötése esetén az Amerikai Egyesült Államok és Kanada fenntartaná a vízumkötelezettséget az európai állampolgárokra vonatkozóan – ezáltal az amerikai üzletemberek korlátlanul tevékenykedhetnének az Európai Unióban, de az európaiakat alaposan megszűrnék, adminisztrációs akadályokkal hátráltatnák az amerikai hatóságok.
A forrás szerint a román és bolgár kormány megvétózza a Transzatlanti Kereskedelmi és Befektetési Partnerség (TTIP) egyezményét, amennyiben a két nyugati ország nem hajlandó eltörölni a vízumkötelességet.
A Kanadával folytatott együttműködés, a CETA létrehozásáról 2013-ban állapodtak meg, de a tárgyalási mandátumokkal kapcsolatos információk csak 2015-ben kaptak nyilvánosságot. Az Európai Bizottság azt állítja, hogy a CETA célja a vámkorlátok eltávolítása, a piac bővítése. A bizottság honlapján található előrejelzés szerint a megállapodás “több és jobb üzleti lehetőséget biztosít Kanadában, és munkahelyeket teremt Európában.”
Belgium Vallon Régiója tegnap jelentette be, hogy nem hajlandó törvénybe iktatni a Kanadával kötött megállapodást.
A TTIP – az Európai Unió és az Amerikai Egyesült Államok közti megállapodás – tárgyalása szintén teljes titoktartás mellett zajlik, és hatalmat adna a multinacionális vállalatoknak a tagállamok kormányai felett, miközben végleg ellehetetlenítené a kis- és középvállalkozások működését. Az egyezmény véglegesítését emiatt több ország is megvétózhatja, elsősorban a vízumkötelezettség fenntartása kapcsán.
Az Egyesült Államok részéről a két szabadkereskedelmi egyezmény előkészítését jelenti az Oroszország elleni szankciók megkövetelése az Európai Uniótól. Ezáltal a globális exportra képes európai multinacionális vállalatok nagy mértékben meggyengülnek, és az amerikai multik jelentős piaci előnnyel indulnának a TTIP életbe léptetése után, miközben az USA a vízumkötelesség fenntartásával könnyedén kiszoríthatja az amerikai piacról a szankcióháborút túlélő európai vállalatokat.

http://www.hidfo.ru/2016/04/tobb-orszag-is-megvetozhatja-a-transzatlanti-szabadrablast/