Biden Porosenko hidfo.ru
Joe Biden amerikai alelnök telefonbeszélgetés során közölte az ukrán államfővel: Ukrajna reformokat és korrupcióellenes intézkedéseket kell végrehajtson, ha további nemzetközi támogatáshoz akar jutni.
A Fehér Ház csütörtökön közleményben számolt be a telefonbeszélgetésről; ebből kiderült, hogy az amerikai alelnök szerdán, az új kormányfő kinevezését követően kereste fel Petro Porosenkot, és a telefonbeszélgetés során kifejezésre juttatta, hogy ezt az “új politikai stabilitást” Ukrajna arra kellene használja, hogy megfeleljen az IMF elvárásainak. Biden szerint emellett egy új főügyészt kell kinevezni, aki “nagyobb erőfeszítéseket tesz a korrupció elleni harc terén és támogatja a reformerek munkáját”.
Az ukrán elnöki hivatal weboldalán megjelent tájékoztató szerint Porosenko megerősítette, hogy az új kormány is elkötelezett a reformok végrehajtása mellett, és aktívan együttműködik a Nemzetközi Valutaalappal, valamint vállalja a minszki egyezmény feltételeinek betartását. A közleményből kiderül, hogy ebben a tekintetben az Egyesült Államok továbbra is támogatja Ukrajna kormányát, és a közeljövőben átutalja az ország számára biztosított hitel harmadik részletét.
Az Egyesült Államok két hitelt adott Ukrajna számára mintegy 2 milliárd dollár összegben, emellett több száz millió dollár értékben biztosít egyéb támogatásokat. Washington több alkalommal egyértelművé tette, hogy az anyagi segítségnyújtás és a nemzetközi támogatás előfeltétele az általuk elvárt politikai reformok végrehajtása.
Februárban az IMF vezérigazgatója, Christine Lagarde bejelentette, hogy Ukrajna nem ér el elégséges eredményeket a korrupció elleni harcban. Juris Paiders, Lettország Újságíró Szövetségének vezetője szerint azonban az uniós csatlakozással együtt jár a korrupció fokozódása, mert Brüsszel az uniós források felhasználásának “nem kellően szigorú ellenőrzésével” vásárolja meg az újabb tagállamok politikai elitjének hűségét. Ennek okán törvényszerű, hogy ahogyan Ukrajna közelebb kerül az uniós csatlakozáshoz, a korrupció mocsarában is egyre mélyebbre süllyed.

http://www.hidfo.ru/2016/04/fizetett-reformok-ajanlott-politikaert-kap-ujabb-hitelt-ukrajna/