Az Európai Unió határügynöksége – Frontex – annak lehetőségével foglalkozik, hogy a jövőben drónokat alkalmaznának a határok szemmel tartására. Több vállalattal vannak folyamatban a tárgyalások, de az első próbák már 2016 második félévében megkezdődhetnek.
A Frontex pénteki közleményében jelentette be, hogy kezdetét vették a tárgyalások a határőrizetre szánt drónok potenciális gyártóival. Amennyiben megállapodásra jutnak, még idén megkezdődhet az Európai Unió külső határainak távoli vezérlésű légi eszközökkel megfigyelése. Az ügynökség hozzátette, hogy az Európai Unió jelenleg nem rendelkezik megfelelő szabályozással, ami lehetővé tenné a drónok használatát a közös légtérben, így a tárgyalások előzetes jelleggel zajlanak, a valós projekt megkezdéséhez előbb ki kell dolgozni a határ menti drónhasználat jogi kereteit.
A Fontex közleménye szerint az első tesztelések 2016. második felében kezdődhetnek meg. Tavaly több mint 1,8 millió illegális határátlépés történt az Európai Unió külső határain, a drónok használatának elterjesztésével azonban lehetővé válna a nehezen ellenőrizhető határszakaszok állandó megfigyelése.

http://www.hidfo.ru/2016/04/dronokkal-figyelnek-az-europai-unio-hatarait/